Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hamisítottak Verespatakról

2006.09.06. 08:43
Manipulálták a verespataki aranybányárra vonatkozó hatástanulmányt. Csak átszerkesztették kicsit a hatástanulmányt - állítja a bányatulajdonos. A bukaresti szakértők nem vállalják a dokumentum következtetéseit. Elképzelhető, hogy a román környezetvédelmi minisztérium utasítására hazudtak más adatokat.

Megcsonkították és meghamisították a verespataki aranybányára vonatkozó környezeti hatástanulmányhoz készített, a település kulturális és épített örökségének megóvását célzó független szakértői jelentést - írja szerdai számában a Népszabadság. A jelentésben csak a bányatulajdonosok számára kedvező elemek maradtak meg, a negatív tartalmúak kikerültek.

Az eredeti anyag legfontosabb következtetései hiányoznak, másokat az eredetitől eltérő kontextusba helyezték. Így aztán az elmúlt hetekben szervezett romániai és magyarországi közmeghallgatásokon és más nyilvános fórumokon a szakemberek és a közönség valójában hamis dokumentumot vitatott meg - állítja a tanulmányt készítő cég igazgatója.


Nézze meg képeinket!

A szakértők nem vállalták

Virgil Apostol műépítész, az Opus Srl. cég ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, álláspontjukról augusztus 12-én levélben tájékoztatták Sulfina Barbu környezetvédelmi minisztert. A levélben az Opus leszögezte, hogy nem vállalja a következtetéseket abban a formában, ahogyan azok a környezetvédelmi hatástanulmányban szerepelnek, és ennek bejelentését szakmai kötelességüknek tekintették.

A bányatulajdonos Rosia Montana Gold Corporation azzal védekezik, hogy a hatástanulmány eredeti formájában nem felelt meg a környezetvédelmi minisztérium szerkesztési normáinak, és más követelményeknek, ezért azt átszerkesztették.