Piroska
3 °C
4 °C

Hamisítottak Verespatakról

2006.09.06. 08:43
Manipulálták a verespataki aranybányárra vonatkozó hatástanulmányt. Csak átszerkesztették kicsit a hatástanulmányt - állítja a bányatulajdonos. A bukaresti szakértők nem vállalják a dokumentum következtetéseit. Elképzelhető, hogy a román környezetvédelmi minisztérium utasítására hazudtak más adatokat.

Megcsonkították és meghamisították a verespataki aranybányára vonatkozó környezeti hatástanulmányhoz készített, a település kulturális és épített örökségének megóvását célzó független szakértői jelentést - írja szerdai számában a Népszabadság. A jelentésben csak a bányatulajdonosok számára kedvező elemek maradtak meg, a negatív tartalmúak kikerültek.

Az eredeti anyag legfontosabb következtetései hiányoznak, másokat az eredetitől eltérő kontextusba helyezték. Így aztán az elmúlt hetekben szervezett romániai és magyarországi közmeghallgatásokon és más nyilvános fórumokon a szakemberek és a közönség valójában hamis dokumentumot vitatott meg - állítja a tanulmányt készítő cég igazgatója.


Nézze meg képeinket!

A szakértők nem vállalták

Virgil Apostol műépítész, az Opus Srl. cég ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak elmondta, álláspontjukról augusztus 12-én levélben tájékoztatták Sulfina Barbu környezetvédelmi minisztert. A levélben az Opus leszögezte, hogy nem vállalja a következtetéseket abban a formában, ahogyan azok a környezetvédelmi hatástanulmányban szerepelnek, és ennek bejelentését szakmai kötelességüknek tekintették.

A bányatulajdonos Rosia Montana Gold Corporation azzal védekezik, hogy a hatástanulmány eredeti formájában nem felelt meg a környezetvédelmi minisztérium szerkesztési normáinak, és más követelményeknek, ezért azt átszerkesztették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!