Emőke
-4 °C
9 °C

Bárándy: Hibáztak az amerikaiak

2003.12.06. 20:38
Az amerikai fél olyan hibát követett el az Irakban november közepén szerencsétlenül járt magyar fiatalember Varga-Balázs Péter esetében, amely megalapozza a kártérítést - nyilatkozta Bárándy György, az elhunyt családját képviselő ügyvéd szombaton az MTI-nek, hozzátéve, azt még nem tudja, ki ellen fogja megindítani a kártérítési pert.
"Nem tudok olyan rendelkezésről, hogy amerikai katonákat csak meztelenül, fehér zászlót lengetve lehet megközelíteni" - jelentette ki Bárándy György, megjegyezve: belátja az amerikaiak "stresszes állapotát", de "őnekik is be kell bizonyos szabályokat tartani".

Emlékeztetett rá: a 27 éves győri Varga-Balázs Péter közel két hónapja élt és dolgozott civilként Irakban, amikor november 17-én egy amerikai ellenőrző pontnál járművével életét vesztette. A hírek arról szóltak, hogy a fiatalembert amerikai katonák lőtték le. A halotti anyakönyvi kivonat szerint repeszdaraboktól származó törések, roncsolódások és vérzések okozták a fiatalember halálát.

Nem volt figyelmeztetés?

Az ügyvéd szerint Varga-Balázs Péter ismerte az iraki állapotokat és tudta, hogy figyelnie kell és "nem lehet a volán mögött elbambulni", így tudta azt is, ha rakétákat és nyomjelző lövedékeket lőnek fel, akkor meg kell állnia.

"Ő nem állt meg, én ebből azt vontam le, hogy ő ilyet nem láthatott és ezt alátámasztja az utasának, az arabnak a vallomása, hogy ő is figyelt (...) és semmiféle figyelmeztetést, fényjelet nem látott, csak egyszerre lőtték őket" - tette hozzá Bárándy György. Véleménye szerint, ha Varga-Balázs Péter nem állt meg és arab útitársa sem látott figyelmeztetést, "akkor nem is volt ilyen".

A háborúnak vége

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnök kijelentette, a háborúnak vége és kérte az országokat, vegyenek részt az újjáépítésben. Megjegyezte: így az is megalapozza a kártérítési igényt, hogy egy nem háborús területen vállalt szolgálatot a győri egyetemista.

Elmondta: még nem adta be a kártérítési keresetet, még várja a boncolási jegyzőkönyv magyar fordítását és az amerikaiak hivatalos jelentését az ügyről. Szavai szerint mivel az alperes lakhelye az irányadó a polgári perekben, természetesen amerikai bíróság előtt indul a kártérítési per, arra azonban még nem tudott válaszolni, ki is lesz az alperes. Szintén nem tudott válaszolni arra a kérdésre, mekkora összeget kér a család, mert - mint mondta - nincs tisztában az amerikai szokásokkal.