Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Rendkívüli ülést tart az Arab Liga

2008.12.27. 16:17
Az Arab Liga főtitkára, Amr Músza bejelentette, hogy a szervezet vasárnap rendkívüli ülést tart, miután Izrael szombaton csapást mért a Gázai övezetre, a támadásban 155 palesztin vesztette életét. Músza arra kérte Líbiát, hogy kezdeményezze az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását. Jordániában, Szíriában és Libanonban Izrael ellen tüntetnek, demonstrációkat tartanak az Izraelben élő arabok is.

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólított föl szombaton az EU, az ENSZ és Oroszország azután, hogy Izrael a területe elleni palesztin rakétatámadásokra válaszul csapást mért a Gázai övezetre. A támadásban 155 palesztin vesztette életét. Az arab világ elítélte az izraeli akciót.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy felszólította a feleket, hogy azonnal vessenek véget az erőszaknak: a palesztinok szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat, Izrael pedig a Gázai övezet lövését. A huszonhetek nevében sajnálkozásának adott hangot a polgári áldozatok nagyon nagy száma miatt, és egyúttal amiatt, hogy terjed az erőszak a Gázai övezetben.

Szintén aggodalmának adott hangot, egyben azonnali tűzszünetet sürgetett, és maximális visszafogottságra intette a szemben álló feleket Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A Fehér Ház a civileket félti

A civilek életének megkímélésére szólította föl Izraelt, ugyanakkor nem követelte a Hamász rakétatámadásait megtorló izraeli akciók felfüggesztését az Egyesült Államok. Az erőszak megszűnéséhez a Hamásznak le kell állítania az Izrael elleni rakétatámadásokat, közölte a Fehér Ház.

Nyugtalanságának adott hangot a Gázai övezetet sújtó izraeli csapás palesztin civil áldozatairól érkező hírek miatt a brit külügyminisztérium. London maximális visszafogottságra intette a zsidó államot, egyúttal felszólította a gázai milicistákat, hogy azonnal szüntessék be az Izrael elleni rakétatámadásokat.

A Gázai övezet elleni, a palesztin népnek már eddig is sok szenvedést okozó "kiterjedt izraeli akció" azonnali befejezésére, ugyanakkor az Izrael elleni palesztin rakétatámadások beszüntetésére szólított föl az orosz külügyminisztérium. "Oroszország folytatja erőfeszítéseit, hogy véget érjen az erőszak spirálja, ez ugyanis elengedhetetlen feltétele a (közel-keleti béke)tárgyalások útjában álló nehézségek felszámolásának" - áll a tárca közleményében.

Jordániában, Szíriában és Libanonban tüntetnek

Szerte az arab világban megdöbbenést váltott ki a Gázai övezet elleni izraeli támadás. Egyiptom elítélte a csapást, és Izraelt tette felelőssé a halálos áldozatok és a sebesültek miatt.

A jordán fővárosban néhány száz tüntető gyűlt össze az ENSZ ottani központi épülete előtt, Hamász-zászlókat lengettek, és elítélték az izraeli csapást. II. Abdalláh jordán király minden katonai akció haladéktalan beszüntetésére hívott föl. A támadásnak az uralkodó közleménye szerint ártatlanok, köztük nők és gyerekek is áldozatul estek. "Az erőszak nyomán csak eszkalálódik a válság, nem hoz biztonságot Izraelnek" - mutatott rá a jordán király.

Libanonban nagyszabású tiltakozó akciókat hirdettek szombatra; megmozdulások lesznek a főváros déli, többségében síiták lakta kerületeiben és az ország déli részén működő palesztin menekülttáborokban. Maroknyi palesztin tiltakozott Szíriában a főváros, Damaszkusz melletti al-Jarmúk palesztin menekülttáborban is.

Izraelben is az utcára vonultak

Izraelben szintén tartottak tüntetéseket, Jeruzsálem keleti részén több tucat fiatal vonult utcára, kukákat borítottak fel, és kövekkel dobálták a rendőröket, írja a Haarec. A Negevben, a Rahat faluban élő beduinok 400 fős ellentüntetést tartottak, számos mecset rendkívüli imára szólította híveit.

A Hadas nevű baloldali arab párt szombat este tart demonstrációt Nazaretben az izraeli hadsereg fellépése ellen. A párt elnöke arra szólította fel az izraeli kormányt, hogy azonnal fejezzék be a bűncselekményeket a Gázai övezetben. Mohammed Barakeh azt mondta, hogy a kormány a támadással próbálja javítani népszerűségét a februárban esedékes parlamenti választások előtt.

Dzsamal Zahalka, a Knesszet képviselője szerint Ehud Barak védelmi minisztert bíróság elé kell állítani háborús bűnök elkövetéséért. "Barak szavazatokat akar szerezni a palesztinok vérével" - fogalmazott az arab párt elnöke.

Összeül az Arab Liga

Az Arab Liga főtitkára bejelentette, hogy vasárnap Kairóban rendkívüli ülést tartanak a szervezet tagállamainak külügyminiszterei. Amr Músza emellett kérte Líbiát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként kezdeményezze az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását.

A Muzulmán Testvériség, a legerősebb egyiptomi ellenzéki szervezet "a történelemben példa nélkül álló bűntettnek" nevezte a szombati izraeli akciót. "Az egész világ csak néz, és nem csinál semmit" - jelentette ki a csoport vezetője, aki a cionisták szövetségesének nevezte az arab országok vezetőit, az Európai Uniót és a világszervezetet.