Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán vereségeként értékelik a népszavazást

2004.12.06. 11:19
Egyértelműen az ellenzék vereségeként értékelik a vasárnapi kettős népszavazás eredményeit a külföldi lapok. Szlovákiában az eredménytelenül kijátszott nemzetiségi kártyát emlegették, a EuroNews tudósítója Gyurcsány első nagy győzelméről beszélt. Az al-Dzsazíra a csalásokat emlegető Patrubány Miklóst idézte.

Nem részesülhetnek kettős állampolgárságban a határon túli magyarok, számoltak be címlapon a vasárnapi népszavazás eredményéről a szlovákiai lapok. "Amilyen volt a kérdés, olyan volt a válasz is", értékeli a választásokat a Pravda. A baloldali lap véleménye szerint az eredetileg a magyarokat összekötni hivatott szavazás a végeredményben megosztottságot eredményezett. A lap szerint a szavazás igazi vesztese Orbán Viktor, akinek "a reméltnél kevesebbet hozott" a választások előtt másfél évvel kijátszott nemzeti kártya.

Ajándékba kapott eredmény

A kormányzati oldal viszont ajándékba kapta az eredményt azért, "mert volt mersze ellenszegülni a nemzeti populizmusnak", összegzett a Pravda kommentárja. A Sme című liberális lap is az ellenzék vereségeként értékeli a szavazást.

A EuroNews hírtelevízió budapesti beszámolója is Orbán Viktort tartja a választások nagy vesztesének. "Az igen hívei jelképes győzelmet arattak ugyan", a szavazás azonban az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett, jelentette a hírtévé.

Gyurcsány első győzelme

A kórházpritvatizáció ügyében kiírt szavazás kudarcára is utalva a EuroNews szerint "végső soron ebből a kudarcból Gyurcsány Ferenc miniszterelnök húz hasznot, aki a nem mellett kampányolt. Ő csak néhány hónapja van hivatalában, s fontos győzelmet aratott Orbán Viktorral szemben". A hírcsatorna szerint ugyanakkor a határon túli magyarok problémája nem lett megoldva a szavazással. "A gazdasági kérdéseken túlmutatva politikai megoldást kell találni egy történelmi problémára", összegzett a hírcsatorna tudósítója.

A kettős népszavazás híre az arab világba is elért. Az al-Dzsazíra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömtelen győzelmét idézi fel, bár tudósításában még arról számol be, hogy a szavazás "érvénytelen volt, mert nem jelent meg rajta a választók ötven százaléka". A hírcsatorna Patrubány Miklóst is idézi, aki csalásra gyanakodott az eredmények hallatán.

Szerbiában nem váltott ki nagy visszhangot a magyarországi népszavazás. A szerb lapok eleve nem foglalkoztak túl sokat a kérdéssel, az interneten elérhető napilapok közül egyedül a Politika számol be az állampolgársági szavazás kudarcáról, kommentár nélkül. A vajdasági hangulatról bővebben szabadkai riportunkban olvashat.