Auguszta
-7 °C
0 °C

Lemondott Romano Prodi

2007.02.21. 20:09
A külpolitikai kérdésekbe bukott bele Romano Prodi olasz miniszterelnök. Massimo D'Alema külügyminiszter beszámolóját az afganisztáni olasz misszió fenntartásáról nem fogadták el. A külügyminiszter már a szavazás előtt kilátásba helyezte a kormány lemondását is.

Benyújtja lemondását Giorgio Napolitano olasz államfőnek Romano Prodi miniszterelnök, közölte szerdán este Antonio Di Pietro, az infrastrukturális ügyek minisztere.

A szavazás után előbb Prodi válságtanácskozást tartott a miniszterelnöki hivatalban, majd este a Quirinale palotába ment, hogy benyújtsa lemondását Napolitano köztársasági elnöknek, aki ezt elfogadta. Az államfő csütörtökön kezdi meg konzultációit az új kormányról, de az sem kizárt, hogy előrehozott választásokat tartanak Olaszországban.

A La Repubblica értesülése, hogy a kormányon belül viták voltak arról, hogy be kell-e nyújtani Prodinak a lemondását. Maga a kormányfő és D,Alema, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, határozottan a lemondás mellett voltak, annál is inkább, mert, írja a római liberális lap, maga Napolitano is értésére adta Prodinak: "Az, akitől megvonják a bizalmat a külpolitika terén, már nem rendelkezik többséggel, és ebből le kell vonnia a következtetéseket."

Prodi kész a folytatásra

Prodi mindazonáltal szerda este szóvivője útján tudatta: kész folytatni miniszterelnöki ténykedését, ha a balközép többség teljes támogatásáról biztosítja. A kormányfő "elismerte, hogy ez egy súlyos válság, s nem rendelkezik többséggel a szenátusban. Kész (azonban) a folytatásra a miniszterelnöki poszton, de csakis akkor, ha garantálják a számára, hogy a többséget alkotó valamennyi párt mostantól teljes mellszélességgel támogatja" - mondta Silvio Sircana szóvivő.


Romano Prodi

A kormánykoalíció legnagyobb pártjai bizalmukról biztosították Romano Prodit, értésre adva, továbbra is őt szeretnék a kormányfői pozícióban látni. "Prodiba vetett bizalmunk töretlen. A konzultációk tisztázhatják a helyzetet" - mondta Dario Franceschini, aki a balközép Olajfa Szövetség parlamenti frakcióvezetője az alsóházban, leszögezve, hogy a jelenlegi koalíciónak kell tovább kormányoznia.

Nagykoalíció is lehet a megoldás

Az ellenzéki pártok részéről többen fölvetették egy nagykoalíció alakításának ötletét. E szerint a Prodi vezette mérsékelt baloldali pártok szövetségre léphetnének a Silvio Berlusconi körül tömörülő jobbközép blokkal, így a miniszterelnök lemondhatna a baloldali radikálisok támogatásáról, amelyek amúgy is állandó fejfájást okoztak neki. Berlusconi hívei mopedeken körbe-körbe száguldozva és autóduda-koncerttel ünnepelték Prodi lemondását Róma központjában.

Egyetlen mandátumnyi többség

Szerdán az olasz szenátusban zajlott Massimo D'Alema külügyminiszteri beszámolója, és mindössze két szavazton múlt, hogy a kormánykoalíció többséget kapjon, de a szükséges 160 szavazat helyett csak 158-an fogadták el a jelentést, amelynek egyik kulcskérdése az afganisztáni olasz misszió fenntartása volt. 136 szenátor ellene szavazott, 24-en pedig tartózkodtak.

D'Alema azzal indokolta az afganisztáni olasz jelenlét szükségességét, hogy Olaszország "politikai és civil küldetést teljesít", amely feltétlenül szükséges a közép-keleti ország békéjének megteremtésére.

A Prodi-kormánynak csupán egyetlen mandátumnyi többsége van az olasz szenátusban és ezért egy-egy szavazás eredménye nagyban függ attól, hogy miként szavaz a hét örökös szenátor.

Elszabadultak az indulatok

D'Alema még a szavazás előtt közölte: amennyiben a felsőház a beszámoló elfogadása ellen szavaz, a kormány benyújtja lemondását. A szavazás után több jobboldali szenátor a kabinet lemondását követelte, a Palazzo Madama üléstermében olyan fokon szabadultak el az indulatok, hogy Pierluigi Castagnetti soros házelnök kénytelen volt elrendelni az ülés felfüggesztését.

A szerdai szenátusi szavazás ismét megmutatta, hogy mennyire törékeny a végül megbukott Prodi-kormány a külpolitika terén. A kabinet egyes lépéseit a koalíción belüli baloldali radikálisok, kommunisták és zöldek is vitatják.

Ez utóbbiak az Afganisztánban állomásozó mintegy 2000 olasz katona hazahívásának pontos menetrendjét követelik a kormánytól, és ellenezték, hogy bővítsék az amerikai hadsereg vicenzai bázisát. A bővítés ellen, amelynek Prodi januárban zöld utat adott, a múlt hét végén több mint százezren tüntettek az észak-olaszországi városban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!