Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Basszusterror

2001.10.03. 15:43
Mi a különbség egy basszusgitáros és egy boszniai terrorista között? A szingapúri légitársaság szerint nem sok. Ez most kivételesen nem egy hülye vicc - hanem világtükör az Indexen.
Oszama ben Laden szorult helyzetében a szervezetét Paraguayba helyezi át, írja számos dél-amerikai lap. Ugyanígy vélekedik Walter Fanganiello Maierovitch egykori brazil kormánytag (jelenleg a Brazil Kriminológiai Intézet elnöke), aki az O Globo nevű lapnak elmondta: az Al Kaidának azért is lenne könnyű dolga, mert Paraguayban mintegy harmincezer fős arab kolónia él, illetve ez az a régiót, amelyet - földrajzi fekvése miatt - a leginkább kedvelnek a különféle terroristaszervezetek. A volt miniszter szerint a paraguayi bázis - vallási köntös mögé bújva - ideális hely arra, hogy az iszlám terroristák kiképzőközpontjait oda helyezzék át. Maierovitch emlékeztetett arra, hogy a Hezbollah számos aktivistája Paraguayban bujkál. A CIA ugyanakkor nem fordít(ott) elég figyelmet a régióban működő (külföldi) terrorszervezetekre, noha ebből onnan közvetlen repülőjárat van az USA-ba. "Paraguayban nincs semmiféle ellenőrzés, a hatóság ugyanolyan érintett a kábítószer-és fegyvercsempészetben, mint maguk a terroristák. Elég jó példa erre Paraguay elnöke, Luis Angel Gonzalez Macchi, aki egy Rio de Janeiróból ellopott Mercedesszel közlekedik" - érzékeltette a szituációt Maierovitch.

O Globo

Svájc: Oszama testvére a terroristákat pénzeli?

Oszama ben Laden Genfben élő (egyik) testvére, Jiszlám ben Laden - az egész Laden családhoz hasonlóan - elhatárolódott testvére tevékenységétől. A legolvasottabb francia svájci L'Hebdo hetilapban ugyanakkor arról olvashatunk a Jiszlam tulajdonában lévő Avcon Buisness Jets SA pénzelte egy francia rendőr repülőgép-vezetői tanfolyamát. Szörnyű egybeesés: a rendőr ugyanabban a floridai iskolában tanult, ahol Oszama kamikaze pilótáit képezték ki. A hetilap emlékeztet rá, hogy Richard Labéviere 1999-ben megjelent A terror dollárjai című könyvében már meggyanúsította Jiszlamot azzal, hogy ő az egyik kulcsfigurája a terroristapénzek átmosásában. A genfi testvér a könyv megjelenése után nem perelte be a vádaskodó írót, mondván, nem akart reklámot egy hibás információkon alapuló könyvnek. Ugyanakkor nemrég a mindig jól informált francia Intelligence Online internetes újság is közölt egy dokumentumot, amelynek nemzetközi pénzügyi szakértő szerzői a Jiszlam cégével (Saudi Investment Company) szoros kapcsolatban lévő offshore vállalatokat vizsgálták, amelyekről kiderült: "más hálózatokhoz" kapcsolódnak. A szakértőknek szemet szúrt az is, hogy a SICO törzstőkéje egy év leforgása alatt 1 millió svájci frankról százezer frankra csökkent. A vádaskodásokra, illetve a felmerülő gyanúra Jiszlám nem nagyon reagál, az őt felkeresni kívánó újságíróknak - az ügyvédjén keresztül - kizárólag faxon válaszol.

L'Hebdo
Intelliegence Online

Alulírott Ben Laden

Átlagon felüli libidó, túlhaladott ego, valamint kisebbségi komplexus. "Le kell vezetnie a felesleges energiáit" - vélekednek a British Academy of Graphology jeles szakértői, akik Oszama ben Laden aláírását elemezték ki, írta korábbi számában a The Daily Telegraph. A terrorista ugyanis aláírta azt az al-Dzsazíra arab nyelvű televízió által közzétett levelet, amelyben dzsihádra szólította fel az iszlám népet.

The Daily Telegraph

Szingapúr: Basszusterror

Szingapúrban a rendőrség letartóztatott két indiai férfit, akik éppen egy Hong Kongba tartó repülőgépre szálltak fel. Egy utas ugyanis meghallotta, hogy az egyik férfi "Bosnian terrorist", azaz boszniai terrorista. A valóságban azonban az illető "bass guitarist"-ként, azaz basszusgitárosként mutatkozott be a honfitársának. Miután fény derült az igazságra, a két indiait szabadon engedték. A Singapore Airlines sajnálatosnak nevezte ezt a "kommunikációs problémát."

Asian Wall Street Journal

Afrika: Odanézz!

Szinte mindegyik nyugati sajtóorgánum az USA ellen elkövetett támadásra, illetve az afganisztáni revansra koncentrál, a 380 millió muzulmánnak otthont adó fekete kontinenst szinte ignorálja a sajtó. Pedig ott sem fenékig tejföl az élet, sőt! Nigéria állam Jos nevű városában szeptember 7-e óta vannak összecsapások a muzulmánok és a keresztények között. A Nigerian Tribune ez idáig közel ezer ember veszítette életét a harcokban. A harcok kirobbanásának közvetlen oka az volt, hogy múlt év februárjában az ország északi részén fekvő Kadunában iszlám törvénykezést vezettek be. A kadunai The Weekly Trust hetilap ugyanakkor jelzi, hogy a konfliktusban a muzulmánok és a szintén hevesen térítő keresztények egyaránt felelősek. A lagosi The Guardian napilap szerint Nigériában az a veszélyes a vallásháborúban, hogy a "vallási mozgalmak annál erősebbek lesznek, minél jobban meggyengül az állam". Az újság figyelmeztet arra, hogy Afrika számos országában úgy szereznek befolyást vallási szervezetek, hogy utakat, iskolákat építenek, ezzel "átvállalva" az állam szerepét. A Thisday napilap szerint Líbia és más arab országok Kelet-Afrikában finanszíroznak iskolákat. Így néhány szegény országban (pl. Szomália) már szinte csak vallási, azon belül is muzulmán iskolák működnek. Az afrikai sajtó figyelmeztet arra, hogy néhány régióban a küszöbön áll a konfliktus: muzulmánok és a keresztény között bármelyik pillanatban kirobbanhat a háború, s a meggyengült kormányok nem lesznek majd képesek arra, hogy rendet teremtsenek.

Nigerian Tribune
The Guardian
Thisday

USA: Talán túlélik a sorozatot

A Surviver (Túlélő) nevű közkedvelt amerikai reality show-t mintegy 100 millióan nézik az USA-ban, így a legnézettebb műsorok egyike. A következő részt Nuku Hiva szigetén forgatja a stáb, adta hírül a Papeete nevű tahiti napilap. A decemberig tartó forgatásra 250 embert várnak az egzotikus szigetre, ahol a reality show szereplőinek külömféle problémákkal kell majd megküzdeniük, mint például a gyorsbüfé és a televíziókészülék nélkülözése és egyéb olyan izgis dolgok, amelyek egy ilyen izolált szigeten előfordulhatnak, ugyebár. Nuku Hiva szigetén a forgatás alatt csak a szereplők (kétszer nyolc fős "törzs") és a stáb lehetnek jelen, mindenki más elől zárva lesz az "élő stúdió". Fontos titokban tartani az eseményeket, mivel a film csak három hónappal a forgatás után lesz látható a képernyőkön. A legbátrabb és legügyesebb győztes szereplő pedig a végén majd megkapja méltó jutalmát, kerek 1 millió dollárt, aztán boldogan él, amíg meg nem hal.

Papeete