'Csoda mentette meg az életemet '

2000.06.17. 00:15
Csütörtök éjjel másodszor törtek Vúk Dráskovity életére, a szerbiai ellenzék legnépszerűbb politikusára. A montenegrói rendőrség elfogta az éjszakai merénylet tetteseit és állítólag a felbujtók is ismertek.
Montenegróban három hét alatt ez volt a második ,,politikai" merénylet (május végén a montenegrói elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Gorán Zsugityot ölték meg), ami arra enged következtetni, hogy a politikai gyilkosságok színtere Belgrádból kezd áttevődni Montenegróba. Pénteken leváltási hullám kezdődött a montenegrói rendőrség berkeiben. A belügyminiszter pedig felajánlotta lemondását.

Dráskovity ellen nem ez volt az első merénylet: tavaly október 3-án 13 órakor az Ibári műúton egy homokkal megrakott teherautó - úgymond véletlenül és szabálytalanul - Dráskovity és kísérete elé hajtott. A súlyos szerencsétlenségben a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) négy tagja meghalt, Dráskovity kisebb sérülésekkel megúszta.

Az első merényletben a szerb rendőrség érintve volt

A tettest a szerbiai rendőrség soha sem találta meg, bírósági ügy nem lett a dologból, noha az SZMM szinte a teljes nyomozati anyagot nyilvánosan átnyújtotta. Közölték a teherautó (csupán titkos rendőrségi nyilvántartásban szereplő) rendszámát (a rendőrség tulajdona), hogy kitől kobozták el a vámszervek, milyen magas rangú rendőrségi vezető termett ott hirtelen szabadidő ruhában a helyszínen.

Dráskovity ellen nem ez volt az első merénylet
Mivel a hatalom nem kívánt fényt deríteni az ügyre, a Szerb Megújhodási Mozgalom köztársasági (legnépesebb ellenzéki) frakciója kivonult a parlamentből, mondván: nem vesz részt annak munkájában mindaddig, amíg fényt nem derítenek az Ibári műúton történt ,,tragikus balesetre".

A szerbiai hatalom sokáig megtűrte, hogy Dráskovity testőrei fegyvert viseljenek. Egy hónappal ezelőtt azonban letartóztatták négy testőrét, s tiltott fegyverviselésért hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítélték őket.

A belügyminiszter felajánlotta lemondását

Dráskovity csütörtökön este a közismert montenegrói üdülőhelyen, Budván levő földszintes lakásában ült, a tévét nézte, amikor az ablakon keresztül a golyók záporozni kezdtek. Hirtelen fölugrott, s az egyik oszlop mögé bújt. Ez mentette meg az életét. Két golyó súrolta: az egyik a halántékát, a másik a fülét érte. Akárcsak az első merényletnél: itt is a csodával határos módon menekült meg.

"Tegnap megpróbálták befejezni azt, amit tavaly október 3-án elmulasztottak. Arra számítottak, hogy most sikerrel járnak, s akkor a megszokott stílusukban közölhetik, hogy mindezt a CIA tette, megbeszélve Milo Gyukánovity elnökkel és Vukasin Márász belügyminiszterrel. Az életemet a csoda, maga az Isten mentette meg" - nyilatkozta Dráskovity pénteken.

Bár a montenegrói rendőrség péntek délután elfogta a tetteseket, s a fegyvert is megtalálta, számukra a történet már nem csupán arról szól, hogy a jelenlegi montenegrói vezetés által kedvelt Dráskovityra nem tudtak eléggé vigyázni. Nemrég ugyanis ismeretlen tettesek megölték a montenegrói elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Gorán Zsugityot, ami arra enged következtetni, hogy a politikai gyilkosságok színtere Belgrádból kezd áttevődni Montenegróba. Ezért pénteken leváltási hullám kezdődött a montenegrói rendőrség berkeiben. A belügyminiszter pedig felajánlotta lemondását.

A közvélemény érdeklődéssel várja, hogy a rendőrség közölje: kik az elkövetők, s főleg: kik voltak a megrendelőik. Az, hogy az igazság kiderül-e - mint a szerbiai/jugoszláviai politikai színtéren minden - alku kérdése. Belgrádban az elmúlt években több magas rangú embert öltek meg és soha sem találták meg sem az elkövetőt, sem a fölbujtót.

Dráskovity, a hatalom és az ellenzék "fenegyereke", akit szeret a nép

Vúk Dráskovity 54 éves, jogász, újságíró, majd író. 1990-ben alapította meg a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) nevű pártját, amely a legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát. A népgyűléseken óriási karizmája révén könnyen magával tudja ragadni a tömeget.

Lépései kiszámíthatatlanok: 1997-ben Belgrádban három hónapon át több tízezer emberrel "sétált" tiltakozásul a hatalmi pártok választási csalásai miatt, majd nem sokkal később tisztséget vállalt: reális hatalom nélküli kormány alelnök lett. Ám mivel jogot formált saját véleményére, egyik napról a másikra leváltották. Időközben összeveszett Zorán Gyingyittyel, a Demokrata Párt elnökével is, akivel pedig "együtt sétált". Az SZMM ezért elvesztette partnerként a második legnagyobb ellenzéki pártot, Gyingyity pedig a belgrádi polgármesteri tisztséget. Dráskovity pártja váltotta le.

A jelenlegi egyesült szerbiai ellenzéki kerek asztalnál csupán egyszer jelent meg, tanácsadói szinten képviseltette magát, a kapcsolatot mobil-telefonon tartotta. Utóbb pártja ki is lépett az ellenzéki mozgalomból, amitől fellélegzett az ellenzék: hozzáfoghattak az operatív munkához.

Dráskovitynak szemére vetik, hogy "fejébe szállt a dicsőség", a többi pártot ,,kiskorúként" kezeli, lenézi őket, s csak egy cél lebeg a szeme előtt: Milosevity elnök helyébe lépni. Ezt az utódlási veszélyt a jelenlegi szerbiai hatalom is érzi, látja, s igyekszik megszabadulni legnagyobb ellenzéki veszélyforrásától. ,,Tisztséggel megvenni nem sikerült, most egyéb formában próbálják szárnyát szegni.  • Hírek
  • Hírek