Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Százezrek menekülnek a láva elől Kongóban

2002.01.18. 14:02
Több tucat ember veszthette életét a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati határán, amikor egy nagyváros közelében kitörő vulkáni lávafolyama elérte a települést. A kitörés környékéről több százezer ember menekült a szomszédos Ruandába.
Negyvenöt ember veszthette életét az elmúlt huszonnégy órában, miután a Nyiragongo vulkán kitörése következtében egy ötven méter széles lávafolyam szelte ketté a félmillió lakosú Goma városát. A felkelők ellenőrizte területen található városból százezrek - ruandai katonák becslése szerint háromszázezer ember - menekült a szomszédos Ruandába.

A Nyiragongo vulkán
A Nyiragongo 3469 méter magas, és Gomától alig tíz kilométerre fekszik. A környéket sűrű esőerdő borítja, a terület a szálláshelye a ritka hegyi gorilláknak. A vulkán 1977-es kitörésekor alig harminc perc alatt kétezer ember vesztette életét, amikor egy ezer méter széles lávafolyam árasztotta el Goma északi részét.

"Humanitárius katasztrófa lesz" - nyilatkozta a kongói tűzszünetet ellenőrző ENSZ-kontingens egy tisztje a BBC-nek. Menedéket kell nekik nyújtanunk, táborokat kell felállítanunk. A környéken nincs se áram, se folyóvíz - tette hozzá.

Szemtanúk elmondása alapján az ötvenméteres lávafolyam nagy kiterjedésű tüzeket gyújtott a városban, és több épületet és egy erőművet is lerombolt. Hajnalban a mentőalakulatok megkezdték a holttestek kiásását a megkeményedett láva alól, ami több házat teljesen beborított.