Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vegyen autót pápajelölttől!

2005.05.05. 20:44
Közel ötvenmillió forintért kelt el XVI. Benedek korábbi Volkswagen Golfja. A kocsit még Ratzinger pápává választása előtt vásárolta meg két és félmillióért egy fiatalember, akinek a kereskedő azt mondta: "ebben az autóban mindig áldás kíséri majd az útját".
Közel 190 ezer euróért (mintegy 47 és fél millió forintért) kelt el - nem végleges adatok szerint - csütörtök este XVI. Benedek pápa még bíboros korában használt VW Golfja az e-bay internetes aukciós ház árverésén.

Gyakorlatilag elérhetetlen

Április 28-án tették közzé a 9500 eurós (2 375 000 forint) kikiáltási árat, azóta egészen csütörtök este fél nyolcig folyt a licitálás, a végső ajánlat 188 938,88 euró volt. Ez azonban csaknem félórás késéssel vált ismertté a dpa hírügynökség révén, mivel világszerte olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a jelzett időpont előtt pár perccel az internetes honlap gyakorlatilag elérhetetlenné vált.

A dpa hangsúlyozta is, hogy az aukció érvényességét még meg kell erősíteni, éppen a távközlési csatornák túlterheltsége miatt.

Áldás kíséri

A hatéves korábbi "pápamobil", amelyben 75 000 kilométer van, a német Benjamin Halbe polgári alkalmazott tulajdonában volt. A fiatalember csak a gépkocsi okmányaiból tudta meg, hogy az előző tulajdonost Joseph Ratzingernek hívták. Amikor idén januárban tízezer euróért megvásárolta a kocsit, az autókereskedő csak annyit mondott neki, hogy "ebben az autóban mindig áldás kíséri majd az útját".

XVI. Benedek pápa azonban - legalábbis hivatalos közlés szerint - soha nem vezette a kocsit, mert nincs jogosítványa.