Paulina
16 °C
20 °C

Nem az EU ellenében köt vízumalkukat az USA

2008.03.19. 17:36
Nem volt célja az EU megosztása az amerikaiaknak a vízummegállapodásokkal. Az elektronikus adatszolgáltatástól sem kell félni, csak életrajzi adatokra kíváncsiak. És az év végéig az EU-val is tárgyalnak.

Nem EU-ellenes összeesküvés, egyszerű technikai okok miatt kötött hirtelen több új uniós tagországgal is egyidejüleg kétoldalú vízummegállapodásokat az Egyesült Államok. Az amerikai törvényhozás tavaly ősszel enyhítette a vízummentességet biztosító Visa Waiver Program (VWP) szabályait, az addigi 3 százalékos vízumvisszautasítási küszöböt 10 százalékra emelték, ennek pedig az újonnan csatlakozott, volt szocialista országok nagy része már megfelelt, vagy - ahogy Magyarország is - közel járt a teljesítéséhez.

Az amerikaiak már csak azért is a kétoldalú megállapodásokat választották, mert az EU-nak több érintett kérdésben nincs egységes álláspontja, mondta el kérdésünkre Jan Krc, az Egyesült Államok budapesti sajtóattaséja. Brüsszel és a régi uniós tagállamok rosszallásukat fejezték ki a különalkuk miatt, szerintük az új tagállamok ezzel megbontották az EU - valójában ebben a kérdésben nem létező - egységét.

Ennek ellenére az Egyesült Államok még idén az EU-val is egyezményt ír alá, de ez az utazók adatainak megosztását érinti, a VWP adatszolgáltatására nem vonatkozik. A rejtélyesnek hangzó elektronikus adatszolgáltatás sem túl félelmetes valójában. Krc szerint csupán az életrajzi adatokat kell megadni elektronikus formában, ha ezekben nem találnak kivetnivalót, a turistaként vagy üzleti okokból Amerikába tartók már utazhatnak is.

Ha netán probléma akadna, azt a jelenlegi vízumigényléshez hasonlóan követségi beszélgetésen tisztáznák. A vízummentesség nem vonatkozik a speciális esetekre, a diákoknak, újságíróknak, diplomatáknak nyugat-európai társaikhoz hasonlóan a jövőben is vízumot kell igényelniük.

Krc optimista atekintettben, hogy Magyarország teljesítheti az egyetlen valódi követelményt, a legfeljebb 10 százalékos elutasítottsági arányt. A legutolsó pénzügyi évben. 2006. október 1-től 2007. szeptember 30-ig 10,3 százalékra csökkent az elutasított vízumok aránya.

A vízummentesség életbe létpetéséhez egyezményre nincs szükség, de alá kell még írni néhány, a hétfőihez hasonló, technikai jellegű megállapodást. Ezekben rögzítik, hogy Magyarország teljesíti a követelményeket. Amennyiben ez megvan, jövőre már vízum nélkül utazhatunk az Egyesült Államokba.