Próbaidős vízummentesség EU-tagoknak

2006.05.18. 20:38
Próbaidős vízummentességet kaphatnak amerikától azok az EU-tagországok, amelyek legalább 300 katonával részt vesznek az iraki, vagy az afganisztáni rendezésben. Az erről szóló jogszabályt az amerikai szenátus már elfogadta, viszont még rá kell bólintania a képviselőháznak is. Washingtoni nagykövetünk szerint előrelépés a tervezet., de még korai volna találgatni ki felel meg a kritériumoknak.

Kétéves próbaidőre amerikai vízummentességet kapnának a washingtoni szenátus készülő bevándorlási törvénytervezetéhez elfogadott kiegészítés szerint azok a közép- és kelet-európai országok, amelyek az Európai Unió tagjai, legalább 300 katonával támogatják az Egyesült Államokat Irakban vagy Afganisztánban, és vízummentességük nem jelentene esetleges kockázatot az Egyesült Államok rendészeti érdekeire nézve.

Hatvan napos vízummentes tartózkodás

A kiegészítés szerint az illető ország legalább egy zászlóaljnak megfelelő számú katonával, 300-1000 fővel segíti az Iraki Szabadság műveletet vagy az afganisztáni Tartós Szabadság műveletet.

A védelmi tárca a külügyminisztériummal konzultálva határozná meg, mely ország felel meg e követelménynek. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a külügyminisztériummal konzultálva pedig azt vizsgálná meg, hogy az illető ország bevonása a vízummenteségi programba csorbítja-e az Egyesült Államok rendészeti érdekeit. A feltételeket teljesítő ország állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba turisztikai vagy üzleti céllal, ha tartózkodásuk nem haladja meg a hatvan napot.

Most Lengyelország felel meg

A kiegészítést három szenátor, Rick Santorum, Bill Frist és Barbara Mikulski terjesztette be, s megítélésük szerint jelenleg Lengyelország felel meg a felsorolt három feltételnek.

A kiegészítés szerint a próbaidős ország végleg felkerül a vízummentességet élvező országok listájára, mihelyt teljesít minden ezzel kapcsolatos kritériumot. Ha viszont két év alatt ennek nem tud megfelelni, akkor leveszik a listáról. A mérlegelésnél a visszautasított vízumkérelmeknek és a vízumban megszabott tartózkodási engedély túllépésének az arányát csak az EU-tagság második évétől számítják, a korábbi, olykor a hidegháborús évtizedekből származó (az összképet rontó) statisztikát nem veszik figyelembe.

A képviselőháznak si jóvá kell hagynia

Az Egyesült Államok külügyminisztere legfeljebb két évre meghosszabbíthatja a vízummenteség próbaidejét, ha a szóban forgó ország jelentős előrehaladásról tett tanúságot, valószínűsíthető, hogy maradéktalanul meg fog felelni az elvárásoknak, és továbbra is az Egyesült Államok szövetségese lesz a terrorizmus elleni harcban.

A kiegészítést még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is, amelynek a múlt év végén elfogadott saját tervezete a szigorra helyezi a hangsúlyt, és nem tartalmaz semmiféle ilyen kitételt. A szenátus még nem szavazott saját tervezetéről. A két háznak a szenátusi változat elfogadása után az eltéréseket egyeztetve egységes formába kell öntenie a végső törvénytervezet, amelyet, ha a képviselők és a szenátorok ismét megszavazzák, még George Bush amerikai elnöknek is jóvá kell hagynia.

Előrelépés

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet csütörtökön pozitív fejleménynek nevezte a kiegészítést, amely egybeesik Magyarország törekvéseivel, és közelebb hozhatja az egységes kritériumok rögzítését az EU-tagok számára az amerikai vízummenteség megszerzéséhez. Úgy vélekedett, hogy korai lenne megjósolni, mely országok kapnak vízummentességet.  • Hírek
  • Hírek