Valér
4 °C
8 °C

Elutasították a perújrafelvételt Wass Albert Ügyében

2008.05.22. 13:33
A román legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a perújrafelvételt Wass Albert ügyében, ami Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd szerint arról tanúskodik, hogy a romániai igazságszolgáltatás a politika befolyása alatt áll, olvasható a Krónika csütörtöki számában.

Az erdélyi napilap tudósítása szerint a kedden született ítélet jogerős, eszerint a romániai igazságszolgáltatás továbbra is bűnösnek tekinti az írót.

"Ismételten bebizonyosodott az Európai Unió által is jelzett tény, miszerint a romániai igazságszolgáltatás a politika befolyása alatt áll" - reagált a Krónika kérdésére Kincses.

Wass Albert és utóélete

Wass Albert a magyar irodalom ellentmondásos figurája. A hivatalos irodalomtörténet mintha tudomást sem venne róla, miközben vannak, akik a legnagyobbak között emlegetik, és masszív, politikai felhangoktól sem mentes kultusz alakult ki körülötte mind Erdélyben, mind Magyarországon. Alakját legendák övezik: felterjesztették Nobel-díjra, nyert az olimpián, írófejedelem és nyilas volt. Ha kíváncsi a Wass-kultusz mibenlétére, akkor olvassa el interjúnkat Márkus Bélával, a Debreceni Egyetem tanárával>>>

Az ügyvéd volt az, aki Wass Albert író fia, Czegei Wass András megbízásából 2007 áprilisában azt kérte az igazságszolgáltatástól: tárgyalják újra a kolozsvári népbíróság által 1946. március 13-án emberiség elleni bűntett vádjával távollétében halálra ítélt édesapja perét.

A korabeli vádak szerint Wass Albert és édesapja, Wass Endre bujtotta fel Cege katonai parancsnokát négy vasasszentgothárdi személy kivégzésére. A vád szerint ugyancsak Wass Albert utasította Csordás Gergely hadnagyot, az Omboztelkén beszállásolt honvédek vezetőjét tizenegy helyi román lakos agyonlövésére.

Kincses Előd szerint azonban ezekhez az 1940. szeptember 23-i gyilkosságokhoz Wass Albertnek semmi köze nem volt. Állítását a román honvédelmi, illetve külügyi tárca levéltárából származó, eddig ismeretlen korabeli dokumentumokkal támasztotta alá.

A kérelmet alapfokon 2007. május 10-én elutasította a kolozsvári bíróság. A fellebbezést követően júniusban a kolozsvári ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és elrendelte a perújrafelvételi kérelem újratárgyalását.

Az ügyészség újra megvizsgálta az iratokat, és úgy vélte: a frissen előkerült levéltári források semmi újjal nem szolgálnak, a Wass-iratcsomóban található bizonyítékok elegendők az író bűnösségének igazolására.

Ennek nyomán a kolozsvári ítélőtábla 2008. március 10-én elutasította a perújrafelvételi kérelmet, Kincses újabb fellebbezését követően pedig kedden mondta ki a végső szót a legfelsőbb bíróság.

Kincses Előd hozzátette, ismételt perújrafelvétel csak a Wass Albert ártatlanságát alátámasztó újabb bizonyítékok birtokában kérhető. Ezek abból a jelentésből kerülhetnek elő, amelyet 1941 tavaszán egy, az 1940 őszén elkövetett észak-erdélyi románellenes, valamint dél-erdélyi magyarellenes atrocitásokat kivizsgáló német-olasz vegyes bizottság készített - áll a Krónikában.