Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Terrortámadástól és tüntetőktől tart Varsó

2004.04.27. 15:39
Antiglobalista tömegtüntetések, egyesek szerint nemzetközi résztvevőkkel zajló utcai harcok várhatók Varsóban alig néhány nappal az EU-csatlakozás előtt, mivel április 28-a ás 30-a között a lengyel fővárosban ülésezik az Európai Gazdasági Fórum (EGF). Varsóba nyolcezer fős rendőri megerősítést vezényeltek, készen áll a hadsereg, bedeszkázták a belváros üzleteinek kirakatát. Egy eltulajdonított mentőautó miatt terrorveszélytől is tartanak a hatóságok.
Heves megmozdulások, antiglobalista tiltakozás kísérheti a szerdán kezdődő, háromnapos Európai Gazdasági Fórumot Varsóban. Az antiglobalista tüntetés legintenzívebb napja csütörtök lesz, ennek ellenére már kedden kora délután teljes a készültség, mondta az Indexnek a lengyelországi magyar nagykövetség munkatársa. A megmozdulások kitüntetett helyszíne Varsó belvárosa lesz.

Terror Varsóban?

A lengyel hatóságok terrorakcióktól is tartanak, mivel néhány nappal ezelőtt ismeretelnek eltulajdonítottak egy mentőautót, és a rendőrség arra gyanakszik, hogy a tolvajok robbantásos merénylet végrehajtására kívánják felhasználni a járművet. Emiatt még akkor is szigorúan ellenőrzik majd a város közepén kialakított lezárt zónába behajtókat, ha megkülönböztető jelzést használnak.

Magyarországról kedd este indul Varsóba egy tüntetőkkel teli busz. Tanay Marcell, a magyaroszági tüntetőket szervező ATTAC Magyarország szóvivője elmondta, csupán néhány ezer lengyel fog demonstrálni, a megmozdulás fő erejét a külföldi tiltakozók adják. Tanay információi szerint Varsóban teljes a készültség, tízezer rendőrt vezényeltek az utcára, és készen áll a katonaság is, egyes vonatokat töröltek, buszokat fordítottak vissza a határról.

Varsó végleg az EGF házigazdája lesz?

Az ATTAC közleménye szerint a "Világgazdasági Fórum európai kistestvérét" a lengyel kormányfő kérésére helyezték át Salzburgból Varsóba. Szerintük a lengyel vezetés nem titkoltan szeretné végérvényesen a lengyel fővárosba telepíteni a gazdasági kongresszust, mivel "meg akarják mutatni a világnak, hogy Lengyelországban nincs ellenállás a neoliberalizmussal szemben." Hozzáteszik: "Az európai alterglobalizációs szervezeteknek meg kell mutatniuk, hogy elfogadhatatlannak tartják ezt a politikát."

A tüntetők hivatalos oldalán közölt felhívás szerint "több tízezer demonstráló, lázadás és lezárt városrészek" várhatók. A szervezők szerint Varsó olyannyira biztos a dolgában, hogy a városközpontba, egész pontosan a Tudományok és Kultúrák Palotájába hívta össze az Európai Gazdasági Fórumot, pedig a hatóságoknak lenne oka a félelemre, ugyanis "nagyon sokan csatlakoztak a megmozdulás szervezőihez."

Békés tüntetés szambával

Varsó hivatalos weboldala arról számol be, hogy a lengyel főpolgármester még március elején megkérte Aleksander Kwasniewski államfőt, a Varsó közepén található Kulturák Palotáját jelölje ki az EGF helyszínéül. Az akkori híradások szerint a hatóságok csak néhány ezer demonstrálót várnak, akik "békés tüntetésre készülnek, utcaszínházzal és szambazenével". A hétfői híradások szerint ugyanakkor nyolcezer fős rendőri erősítés érkezett a fővárosba, és helikopterek köröznek a levegőben, keddtől már csak engedéllyel lehet behajtani a városközpontban kialakított biztonsági övezetbe.

A szerdától péntekig tartandó csúcstalálkozó a Világgazdasági Fórum része; ebben az évben az EU-tagállamok mellett a május 1-én és a jövőben csatlakozó országok képviselői is jelen lesznek. A fórumra ezerötszáz vendéget, köztük tizenhat államfőt és három miniszterelnököt várnak. A gazdasági találkozó első napján Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseli majd Magyarországot.