Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Wagner egy izraeli zenekar műsorán

2000.04.26. 13:22
Az Israel Symphony Orchestra felvette repertoárjába Richard Wagner Siegfried Idyll című zeneművét. - adta hírül az Independent. Történelmi jelentőségű lépésről van szó, hiszen az antiszemita írásokat is hátrahagyó Wagner volt Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője. Az előadás ötlete nem arat osztatlan sikert Izraelben, ahol ma is 300ezer ember él, akik túlélték a Holokausztot. Izraelben volt már olyan hangverseny amely tömegverekedéssé fajult, amikor a zenészek Wagnert kezdtek játszani. Vannak olyanok is, akik a zenét a megbékélés eszközének tartják. Szerintük el kell különíteni a zenét és az ideológiát, mely felhasználta gyilkos céljaira.

Az Israel Symphony Orchestra felvette repertoárjába Richard Wagner Siegfried Idyll című zeneművét
A zenekar vezetése még nem döntötte el véglegesen, hogy mikor kívánja műsorra tűzni az Izraelben hallgatólagosan tiltott zeneszerző darabját, de előre látható, hogy a lépés komoly indulatokat gerjeszt majd az országban, ahol az ördögi háború több mint 300ezer túlélője próbál felejteni.

,,Izrael állam megalakulásának egyik legfontosabb célja az volt, hogy legyen egy ország, ahol a Holokauszt túlélői békében és megbecsülésben élhetnek. Ezek az emberek nem érdemlik meg ezt a sértést."- kommentálta az esetet Dr. Efraim Zuroff veterán náci vadász, az izraeli Simon Wiesenthal Intézet igazgatója.

Évekkel korábban történt, hogy az ország legnagyobb zenekara, az Israel Philharmonic Orchestra egy alkalommal zenei egyveleget játszott, melyben szerepelt néhány passzus a Tristan és Izolda című darabból. Az előadás hangos botránnyá és tömegverekedéssé fajult, miután valaki a közönség soraiból felugrott a színpadra és felhajtotta ingujját megmutatva a karjába tetovált haláltábor-azonosítószámot. Néhány év múlva a zenekar ismét kísérletet tett Wagnerrel, de a koncertet megelőző óriási tiltakozás miatt akkor le kellett mondani a hangversenyt.

Az izraeli rádióállomások időnként sugároznak ugyan Wagner műveket és a nagyobb lemezboltokban is beszerezhetők a zeneszerző alkotásai, Ehud Gross, az Israel Symphony Orchestra igazgatója azonban ennek ellenére tisztában van azzal, hogy az élő előadás terve legalábbis megosztja majd az ország közvéleményét. Néhány zenész mindenesetre már előre jelezte, hogy nem vesz részt a koncerten.

Hitler szerette Wagner zenéjét
Gross, aki maga is elvesztette családját a háborúban, úgy véli, hogy nem szabad nagy zeneszerzők műveit feketelistára tenni pusztán azért, mert egy gyilkos rendszer korábban kultiválta azokat. ,,Ez a gondolkodás oda vezethet, hogy nem játszhatunk majd Beethoven, Chopin, vagy Liszt-darabokat sem - hiszen ezeket a műveket is előszeretettel hallgatták a náci Németország hangversenytermeiben." - érvel az igazgató és vannak, akik osztják véleményét.

Jacques Stroumsa például, akinek terhes feleségét és szüleit gázkamrában ölték meg a nácik Auschwitzban, ,,fantasztikusnak" tartja Wagner zenéjét. Stroumsa életben maradhatott, mert zenészként beválasztották az auschwitzi zenekarba, ahol rabtársaival náci indulókat kellett játszania a német katonák szórakoztatására. ,,Lehet, hogy Wagner hatással volt a nácikra, de nem hiszem, hogy Hitler a zeneszerző hatására öletett volna meg több millió embert"- véli a ma 87 éves túlélő.

Sokan vannak azok is, akik úgy gondolják, hogy egy ilyen lépés része lehet egyfajta megbékélési folyamatnak. Stroumsa szerint ,,a zene lehet a béke egyik legfontosabb közvetítője. A megbékélésé önmagunkkal és ellenségeinkkel."