Ágnes
-1 °C
2 °C

Walesa kilépett a Szolidaritásból

2006.08.22. 15:23
A Nobel-békedíjas politikus kilépése a 26 évvel ezelőtt alapított szakszervezetből várható volt, már a tavalyi évfordulón kijelentette, hogy nem érzi magáénak eszméit.

Lech Walesa, a volt lengyel államfő elhagyta a Szolidaritás szakszervezetet, amelynek alapításához ő is hozzájárult 1980-ban, jelentette be kedden Jerzy Borowczak, a szakszervezet jelenlegi vezetője.


Lech Walesa
Walesa, aki akkoriban Gdanskban villanyszerelőként dolgozott, és a kommunista világ első szabad szakszervezetének történelmi vezére volt, a tavalyi év vége óta nem fizet tagdíjat, és tagsága tulajdonképpen már január 1-jén megszűnt, közölte Borowczak.

Walesa lépése várható volt, mert a szakszervezet alapításának 25. évfordulóján, tavaly augusztus végén kijelentette: "Ez már nem az én szakszervezetem." Magáról pedig kijelentette, hogy ő továbbra is forradalmár maradt. Walesa 1983-ban Nobel-békedíjat kapott.

Szakszervezeti körökből ismertté vált, hogy az idei évfordulós ünnepséget nagy valószínűséggel bojkottálni fogja, mert nézeteltérése támadt Lech Kaczynski konzervatív lengyel elnökkel és annak kormányfő ikertestvérével, Jaroslaw Kaczynskival.