Géza
-11 °C
-4 °C

Huszein Bagdad utcáin sétált

2003.04.04. 23:28
Bagdad utcáin ünnepelték a sétálgató Huszeint. Az amerikaiak szerint lehet, hogy csak a diktátor dublőre sétált a város utcáin, egy szintén pénteken sugárzott beszédében azonban közelmúltbeli harci eseményekről is beszámolt. Huszein életben lehet - ismerte el az Egyesült Államok.
Bagdad utcáin sétált Szaddám Huszein azokon a felvételeken, amiket péntek délután mutatott be az Abu-Dabi televízió. A felvételeken a város körül felgyújtott olajjal töltött árkok füstfelhői is látszottak, tehát a felvételt az elmúlt két hétben, a támadások megkezdése után vehették fel.

Dublőrgyanú

A BBC szerint nem kétséges, hogy a felvételen a diktátor látszott - cáfolva ezzel azokat a feltételezéseket, hogy Huszein meghalt, vagy legalábbis megsérült a háború kezdetét jelentő bombatámadásban. A CNN szerint azonban gyanús, hogy a diktátor lelkesen kezet rázott a környéken hamar összeverődő emberekkel.

Az amerikai hírcsatorna tudósítója szerint Huszein korábban nagyon vigyázott arra, nehogy valamilyen fertőzés érje. Az elnökkel csak alapos, fertőtlenítő kézmosás után lehetett kezet fogni - vélekedett a tudósító.

Életben van

Huszeinről tudott, hogy több hasonmása is van. Az amerikai hírszerzés most elemzi a felvételeket annak érdekében, hogy megállapítsák, Huszein vagy hasonmása beszélt-e.

Azt azonban most már az amerikaiak is elismerik, hogy Huszein életben lehet. Az iraki tévé pénteken a diktátor egy beszédét is bemutatta, melyben egy amerikai Apache helikopter lelövését is említette.