Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Wallenberg sorsa továbbra is ismeretlen

2001.01.12. 14:20
A svéd diplomata sorsát tíz éve kutató bizottság pénteken fejezte be munkáját. A csoport jelentése szerint lehet, hogy Wallenberg 1947-ben meghalt (ahogy azt az oroszok állítják), de az is elképzelhető, hogy még évtizedekig élt szovjet lágerekben. A bizottság arra kér minden országot, elsősorban Moszkvát, hogy minden ezzel kapcsolatos rendelkezésre álló információt közöljön.
Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki a II. világháború idején zsidók ezreit mentette meg, valószínűleg nem halt meg 1947-ben - erre a következtetésre jutott a közös svéd-orosz vizsgálóbizottság. Ennek ellenére ,,a munkacsoport nem talált olyan bizonyítékot, amely véglegesen lezárná az ügyet" - áll a jelentésben, amely megerősíti: nem bukkantak hivatalos halotti bizonyítvány nyomára sem.

A pénteken Stockholmban kiadott 362 oldalas dokumentum szerint Wallenberget 1947 után titokban tartották fogva szovjet börtönökben, hogy alkalomadtán kicseréljék Nyugatra szökött szovjet disszidensekre - közölte az MTI. Svédország azonban nem volt hajlandó kiadni szovjet állampolgárokat, miután Moszkva nem adott egyértelmű felvilágosítást az 1945-ben eltűnt diplomatáról.

Ennek ellenére az is elképzelhető, hogy Wallenberg valóban meghalt 1947-ben. Ugyanakkor a testület elismeri, hogy számos kérdésre nem tudott kielégítő választ adni, mivel nem tanulmányozhattak elegendő archívumot az ügyben. Egyben kéri mindazokat az országokat, amelyeknek vannak információik a Wallenberg-ügyről, hogy nyissák meg előttük irattáraikat.

Wallenberg ezreket mentett meg
Wallenberg 1944. július 9-én kezdte menteni a deportálásra váró budapesti zsidókat (a vidéki zsidókat eddigre gyakorlatilag elvitték) - mondta el az Indexnek Karsai László történész, Holocaust-kutató. Wallenberg teljes háztömböket vett diplomáciai védelem alá, ezreknek adott védőlevelet, és már elindított menetekből fordított vissza embereket.

A szovjetek 1945. január 17-én hívták be kihallgatásra, majd letartóztatták. A szovjetek eleve bizalmatlanok voltak a semleges államok diplomatáival szemben, és a Wallenberg név is gyanúsan csengett nekik - mondta Karsai. (A Wallenberg család - a Wallenberg csoport révén - ma is Svédország egyik legbefolyásosabb családja.)

A svéd további sorsa ismeretlen, bár szemtanúk állítják, hogy évekkel később is látták őt. A Szovjetunió, illetve Gromiko pártfőtitkár 1957-ben adott először hivatalos tájékoztatást a svéd diplomata sorsáról, azt állítva, hogy Wallenberg 1947-ben betegségben elhunyt a szovjet állambiztonsági szolgálat, az NKVD lubjankai börtönében.

Svéd kormányfő bocsánatot kért

Göran Persson svéd kormányfő pénteken a jelentés közzététele nyomán azt mondta, hogy nem kizárt, hogy Wallenberg ma is él, és hogy kormánya folytatja az erőfeszítéseket az igazság kiderítésére. A miniszterelnök elismerte, hogy ha Stockholm határozottabb kezdeményezéseket tett volna a negyvenes években a diplomata felkutatására, valószínűleg az ügy számára és családja számára boldogabb véget ért volna. Persson a maga és kormánya nevében bocsánatot kért a Wallenberg családtól a múltban elkövetett mulasztásokért.

Karsai László Holocaust-kutató szerint Svédország hihetetlenül ügyetlenül kezelte a Wallenberg-ügyet. A svájciak például, mikor három diplomatájukat a szovjetek elfogták, válaszképpen azonnal letartóztattak három szovjet diplomatát, majd közölték Moszkvával, hogy pontosan az történik majd a szovjet foglyokkal, ami a svájciakkal. Ha Moszkvában pert indítanak, akkor per indul Bernben is, ha a svájciakat megölik, megölik a szovjeteket is. A svájci diplomaták napokon belül otthon voltak.

Moszkva is
Moszkvában szobrot avatnak Raoul Wallenberg emlékére. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint az emlékművet január 18-án leplezik le a moszkvai idegennyelvű könyvtár épülete előtt.

(Forrás:MTI)

Wallenberget tavaly rehabilitálták

Az orosz főügyészség 2000. december 22-én jelentette be, hogy rehabilitálták a magyarországi zsidók tízezreinek életét megmentő Raoul Wallenberg svéd diplomatát és magyar sofőrjét, Langfelder Vilmost, elismerve, hogy a budapesti svéd misszió két munkatársát politikai okokból üldözték a szovjet hatóságok.

1989-ben még élt?

Expressen című svéd bulvárlap a héten a jelentésre hivatkozva azt közölte, hogy Wallenberg még 1989-ben is élt. A lap szerint Wallenberget szovjet börtönökben tartották 1981-ig, akkor pedig egy Moszkva környéki pszichiátriai intézetbe szállították át. Az oroszok azért hagyták életben a svéd diplomatát, hogy cserealapként használják Nyugaton lévő személyekért. Kétszer meg is próbálták kicserélni, de a svédek elutasították az ügyletet.