Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Wallenberg még mindig él?

2000.12.30. 19:26
Családja ügyvédje szerint még mindig életben lehet Raoul Wallenberg, és Toma András emlékeire alapozva azt állítja, egy Moszkva környéki pszichiátriai intézet lakója. Morris Wolff Bill Clintonnak írt levelében, arra kérte az amerikai elnök járjon közbe Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, hogy Wallenberget szabadon engedjék vagy engedélyezze egy nemzetközi bizottságnak a bizonyítékok megvizsgálását. Veér András főorvos szerint egykori pácienese nem mondhatta, hogy látta Raoul Wallenberget abban a kórházban, ahol kezelték. Viszont más jelek arra utalnak, hogy valóban életben lehet a második világháborúban eltűnt svéd diplomata.
Mint arról az Index is beszámolt Oroszország a múlt héten ismerte el, hogy a második világháború végén politikai okok miatt hurcolta el az NKVD Budapestről Wallenberget, aki a szovjet titkosszolgálat börtönében vesztette életét. Wallenberg a második világháború idején Budapesten teljesített diplomáciai szolgálatot és magyarországi zsidók ezreit mentette meg a náci haláltáboroktól.

Clinton közbejárását kérik

Családja ügyvédje szerint még mindig életben lehet Raoul Wallenberg és Toma András, az Oroszországból ez év augusztusában hazatért magyar hadifogoly emlékeire alapozva azt állítja, egy Moszkva környéki pszichiátriai intézet lakója. Morris Wolff Bill Clintonnak írt levelében, arra kérte az amerikai elnök járjon közbe Vlagyimir Putyin orosz elnöknél, hogy Wallenberget szabadon engedjék vagy engedélyezze egy nemzetközi bizottságnak a bizonyítékok megvizsgálását.

Veér: Toma nem, de egy másik magyar láthatta Wallenberget

Toma András nem mondhatta, hogy látta Raoul Wallenberget abban a kórházban, ahol kezelték - jelentette ki Veér András főorvos, aki kezelte az utolsó magyar hadifoglyot. Viszont más jelek arra utalnak, hogy valóban életben lehet a második világháborúban eltűnt svéd diplomata.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főigazgató ja azonban közölte: tudomására jutott, hogy húsz évvel ezelőtt Spanyolországban a svéd követségen jelentkezett egy magyar férfi, aki Szovjetunióban találkozott Wallenberggel. Feltehetően ez az ember ma Magyarországon él, és az eddig összegyűjtött adatok alapján pár hónapon belül azonosítani is tudjuk - tette hozzá a főorvos.

Veér és kutatócsapata Toma András felkeresése után újabb hadifoglyokat keresett Oroszországban, ennek során Wallenberg után is kutattak, ám eddig nem találtak semmi nyomot. A kutatást a rossz időjárás miatt ideiglenesen felfüggesztettük, ám a munkát folytatni kívánjuk - közölte a főorvos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!