Béla
4 °C
15 °C

Az oroszok befejezték a háborút

2008.08.12. 21:27
Dmitrij Medvegyev orosz államfő bejelentette: Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját. A grúz hadsereg jelentős része megsemmisült, a vezetés megszállónak tekinti az oroszokat. A NATO túlzottnak tartja az orosz erőszakot, és az eredeti állapot visszaállítását követeli.

Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját, és megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quót, megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat, mondta kedden Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz államfő a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélés után.

Közölte az is, hogy a rendezést illetően a következő alapelvekben állapodott meg Sarkozyval: az orosz katonák és a grúz fegyveres erők visszavonulnak a fegyveres konfliktus kezdete előtti pozíciókba, az erőszak alkalmazását el kell kerülni, végleg be kell szüntetni minden harci cselekményt, szabad utat kell nyitni a humanitárius segélyeknek, s a nemzetközi közösség hozzálát Dél-Oszétia és Abházia majdani státusa és a térség szilárd biztonsága garantálásához szükséges intézkedések megvitatásához.

Az orosz államfő kijelentette: a dél-oszétiai békéhez az út akkor nyílik meg, ha Grúzia elfogadja és teljesíti a javasolt rendezési elveket, vagyis most Tbiliszin van a sor.

A grúz válasz

Grúzia úgy döntött, hogy felmondja az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést, jelentette be kedden Tbilisziben Miheil Szaakasvili grúz elnök. A grúz törvényhozás előtt tartott nagygyűlés 50-70 ezresre becsült hallgatósága előtt az államfő egyben kijelentette: az abháziai orosz csapatokat Grúzia megszálló haderőnek tekinti.

Szaakasvili azt is közölte, hogy a tbiliszi vezetés döntéséről tájékoztatta az Egyesült Államok elnökét és a világ más vezető országainak képviselőit. A grúz államfő bejelentette, hogy Grúzia kilép a volt szovjet tagköztársaságok nagy részét tömörítő Független Államok Közösségéből (FÁK). Beszédében azt is közölte, hogy Tbiliszi kilépésre biztatja Ukrajnát és más FÁK-tagországokat is.

A grúz hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett, és megsemmisítették fegyverzetének nagy részét, beleértve három hadihajót, közölte kedden Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetvédelmi bizottság titkára. Csapataink súlyos veszteségeket szenvedtek. Felszerelésük és fegyverzetük jelentős részét megsemmisítették a túlerőben lévő oroszok, mondta.

 A NATO kevesli az orosz bejelentést

A NATO-tagországok kedden megerősítették azt az álláspontjukat, hogy Grúzia területi épségének fenn kell maradnia, jelentette be Jaap de Hoop Scheffer főtitkár. Brüsszeli sajtótájékoztatóján a holland politikus azt is hangoztatta, hogy a volt szovjetköztársaságban vissza kell állítani a harcok kezdete előtti, azaz augusztus eleji állapotot.

Ennek fényében fontosnak, de nem elégségesnek minősítette azt a friss orosz bejelentést, hogy leállították a katonai műveleteket Grúzia területén. De Hoop Scheffer egyúttal aránytalannak és túlzottnak nevezte, és mint ilyet elítélte az orosz részről alkalmazott erőszakot. Valamennyi NATO-tagország képviselője hangoztatta azt, hogy Grúzia területi egységét és függetlenségét tiszteletben kell tartani, emelte ki a főtitkár.

Szerdán az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei is megvitatják a grúziai helyzetet. Egyelőre kérdéses azonban, hogy megfogalmaznak-e bármilyen közös álláspontot, amely túlmegy az eddigi felszólításokon, vagyis az azonnali fegyverszünet és a tárgyalásos megoldás sürgetésén, valamint a grúz terület egység megőrzésének követelésén.

Miért is folyik a háború?

A mostani konfliktus múlt szerdán kezdődött, amikor tűzpárbaj zajlott le Grúzia és Dél-Oszétia határvidékén. A dél-oszétiai kormány azzal vádolta a grúz vezetőket, hogy rendszeresen lövetik a tartomány településeit. A tbiliszi vezetők visszautasították ezt, s éppen az ellenkezőjét állították: szerintük Dél-Oszétiából lőttek grúziai falvakat. A nemzetközileg el nem ismert dél-oszét elnök, Eduard Kokojti és "kormánya" azt akarja, hogy a tartomány összeolvadjon az Oroszországi Föderációhoz tartozó Észak-Oszétiával. A grúz kormány csütörtök éjjel úgy döntött, hogy "helyreállítja az alkotmányos rendet" Dél-Oszétiában. A grúz erők egész éjszaka a szeparatistákat támadták, és péntek reggel betörtek a déloszét fővárosba, Chinvaliba. Délutánra a grúz kormány már azt jelentette be, hogy alakulatai ellenőrzésük alá vonták Chinvalit. Oroszország szóban és fegyverrel is kiállt a déloszét vezetés mellett, és agressziónak minősítette a történteket. Medvegyev elnök figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. Leszögezte, hogy Oroszország továbbra is a biztonság szavatolója marad a Kaukázusban. Mint mondta, Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva.