Diána
12 °C
27 °C

Hadihajó készül a Világkereskedelmi Központ romjaiból

2002.12.29. 08:40
Hadihajó építéséhez használják fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ megmaradt acélját. A New York nevű hadihajó Pascagoula kikötővárosában épül a Northrop Grumman hajógyárában.
A mintegy 20-30 tonna acélt, a déli toronyház szerkezeti elemének egy részét szombaton indították el a Mississippi állambeli Pascagoulába, beépítése a New York hadihajóba a haditengerészet ötlete volt.

Acélorr

A New York lesz az ötödik San Antonio osztályú hadihajó. Ebből a kétéltű csapatszállító hajótípusból összesen 12 építését tervezik. A 208 méter hosszú hajónak 400 fős legénysége van és 800 tengerészgyalogos szállítására képes.

Az acélt megolvasztják, majd a hajó orrába építik be. A 800 millió dollárba kerülő hadihajót a tervek szerint 2007-ben állítják szolgálatba.

A New York harcolni fog

"Büszkék vagyunk, hogy az összecsavarodott-meggörbült acélt a Világkereskedelmi Központból a nemzet védelmének erősítésére használják fel. A New York védeni fogja a szabadságot és harcolni fog a terrorizmus ellen" - jelentette ki George Pataki, New York állam kormányzója.

A Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadásnak mintegy 2800 halálos áldozata volt.

A lerombolt felhőkarcolók után 1,6 millió tonna törmelék maradt. Az emberi maradványok és személyes használati tárgyak kiválogatása után 350 ezer tonna törmelékanyagot adtak már el újrafeldolgozásra Kínában, Malajziában, Dél-Koreában és Indiában. Az acélt tonnánként 75-100 dollárért értékesítették. A Világkereskedelmi Központ acélja a legsúlyosabb, legvastagabb acél, amelyet valaha is építkezéshez használtak.