Judit
2 °C
7 °C

Hadihajó készül a Világkereskedelmi Központ romjaiból

2002.12.29. 08:40
Hadihajó építéséhez használják fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ megmaradt acélját. A New York nevű hadihajó Pascagoula kikötővárosában épül a Northrop Grumman hajógyárában.
A mintegy 20-30 tonna acélt, a déli toronyház szerkezeti elemének egy részét szombaton indították el a Mississippi állambeli Pascagoulába, beépítése a New York hadihajóba a haditengerészet ötlete volt.

Acélorr

A New York lesz az ötödik San Antonio osztályú hadihajó. Ebből a kétéltű csapatszállító hajótípusból összesen 12 építését tervezik. A 208 méter hosszú hajónak 400 fős legénysége van és 800 tengerészgyalogos szállítására képes.

Az acélt megolvasztják, majd a hajó orrába építik be. A 800 millió dollárba kerülő hadihajót a tervek szerint 2007-ben állítják szolgálatba.

A New York harcolni fog

"Büszkék vagyunk, hogy az összecsavarodott-meggörbült acélt a Világkereskedelmi Központból a nemzet védelmének erősítésére használják fel. A New York védeni fogja a szabadságot és harcolni fog a terrorizmus ellen" - jelentette ki George Pataki, New York állam kormányzója.

A Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadásnak mintegy 2800 halálos áldozata volt.

A lerombolt felhőkarcolók után 1,6 millió tonna törmelék maradt. Az emberi maradványok és személyes használati tárgyak kiválogatása után 350 ezer tonna törmelékanyagot adtak már el újrafeldolgozásra Kínában, Malajziában, Dél-Koreában és Indiában. Az acélt tonnánként 75-100 dollárért értékesítették. A Világkereskedelmi Központ acélja a legsúlyosabb, legvastagabb acél, amelyet valaha is építkezéshez használtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?