Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Táncra készül Washington

2001.08.30. 12:55
Ha azt hittük, Genova és Göteborg elég volt, tévedtünk: "kivételesen erőszakos" tüntetésekre készül Washington. Az amerikai fővárosban rendezik meg ugyanis a globalizációellenes csoportok két ősellenségének, a Nemzetközi Valutaalapnak és a Világbanknak éves ülését. Az "eseményre" százezer tüntetőt várnak.
A globalizációellenes helyzet a számok nyelvén: 15 ezer öltönyös, százezer tüntető és feltehetőleg igen sok rendőr. Ez várható szeptember 29-30-án Washingtonban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank találkozóján. (A globalizációellenes csoportok által reflexből gyűlölt két szervezet meetingje volt az, amely vérbe és lángba borította Prága békés negyedeit tavaly szeptemberben.)

Csók a Világkereskedelmi Szervezetnek
Extra rendőrök, tűzálló ruházat, acélfalak

A rendfenntartók ezúttal is készülnek: pluszrendőröket hajóznak be New Yorkból, háromméteres acélkerítést építenek a konferenciaközpont köré (Genovában jól bevált), a polgármester pedig a szövetségi kormánnyal akarja kifizettetni a 30 millió dollárra becsült költségeket. A tavaly áprilisi washingtoni hacacáré költségének ez négyszerese. Érhető: a rendőröket ezúttal minden elképzelhető extrával felszerelik, például tűzálló ruházattal arra az esetre, ha - szintén Genova példáját követve - valamelyik túlbuzgó punk Molotov-koktéllal akarná alátámasztani érveit.

A polgármester még így is aggódik: a Newsweek értesülései szerint a városatya levelet írt George W. Bush elnöknek, amelyben arra figyelmeztet, hogy "a tüntetések olyan méreteket ölthetnek, amelyet még nem látott e város".

Jönnek a szakszervezetek

Lehet, jó okkal fél: szeptember 29-30-án Washingtonban nemcsak az ismert feketeruhás arcok és nagynevű civil szervezetek lesznek jelen, de a legnagyobb amerikai szakszervezet, az AFL-CIO is. Aktivitásuk némi aggodalomra adhat okot, hiszen az eddigi legnagyobb - és iskolateremtő - ilyen eseményt, az 1999-es seattle-i parádét is a nagy számban kivonuló szakszervezetek tették igazán súlyossá.

A tüntetők egyre szervezetebbek: a september30.org egy kicsit megint helyesebb, mint a múltkori alapoldal volt, a résztvevők egy kicsit megint elszántabbak. A keménymag egy része ezúttal nem foglalkozik a békés fellépést hirdető Mozgósítás a Globális Igazságért nevű központi szervezőerővel, erőiket inkább a radikálisabb Antikapitalista Tömörülésben összpontosítják. Visszaköszön pár régi ismerős: a Milosevics-barát Ramsey Clark vezette International Action Center például a Fehér Ház ellen vonul, de ott lesz az első vonalban a genovai események szimpatikus főszereplője, a Black Block anarchista csoport is. Fejeket le.

Mit akar a Mozgósítás a Globális Igazságért?
  • Nyilvánossá tenni a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank üléseit - a tüntetők szerint ugyanis a két szervezet ma már jóval nagyobb szereppel bír a "dolgok irányításában", mint az egyes országok kormányzatai.
  • Elengedni a harmadik világ adósságait.
  • Véget vetni a Valutaalap és a Világbank azon programjainak, amelyek rontják a szegény országokban élők életkörülményeit - vagyis privatizáció, gazdasági megszorító intézkedések, Bokros-csomagok.
  • A Világbank ne támogasson olyan befektetéseket, amelyeknek célja természetes erőforrások kitermelése a harmadik világban: bányászat, olaj- és földgázkitermelés, illetve gátépítés - a tüntetők szerint ezek a legritkább esetben válnak az érintett országok javára, sőt.
  • A reformok megvalósítása elsősorban az Egyesült Államok feladata legyen, hiszen ez az ország van a legnagyobb befolyással a két szervezet működésére.

    Bővebben..