Béla
12 °C
27 °C

Feljelentés a Wass-maraton felolvasói ellen

2004.02.25. 10:09
A kommunista idők "szomorú emlékű rendőrségi módszereire" emlékezteti az RMDSZ Maros megyei elnökét a Wass Albert felolvasó-maraton résztvevői ellen indított eljárás. A rendezvény résztvevőinek védelmét Frunda György, a magyar párt szenátora vállalta el. Frunda szerint védencei nincsenek veszélyben.
Tiltakozott a Maros megyei prefektusnál a Wass Albert felolvasó-maraton szervezői ellen indult rendőrségi eljárás miatt Kelemen Atilla, az RMDSZ megyei elnöke - írja az Erdélyi Krónika. A rendezvény szervezőinek jogi képviseletét Frunda György, az RMDSZ szenátora vállalná.

Ordas idők

Kelemen Atilla felháborítónak és antidemokratikusnak tartja, hogy a rendőrség hivatalból eljárást indított a Wass felolvasó-maraton szervezői és résztvevői ellen. A Krónikának adott nyilatkozatában döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a rendőrség az 1989 előtt gyakorolt, "szomorú emlékű megfélemlítési módszereket" próbálja ismételten bevetni.

"Míg Wass Albert könyveit világszerte szabadon forgalmazzák, addig szűkebb pátriánkban még mindig léteznek olyan erők, amelyek megpróbálják kijátszani a nemzetiségi kártyát" - mondta Kelemen, aki szerint jogállamban nem fordulhatna elő, hogy irodalmi esteket figyeltessenek, szervezői és résztvevői ellen pedig eljárást kezdeményezzenek.

Nem történt bűncselekmény

Frunda György, a Wass Albert rehabilitációját felvállaló egyik ügyvéd a lapnak elmondta: a román bűnügyi perrendtartás szerint, ha valaki feljelentést tesz a rendőrségen, akkor ennek az intézménynek kötelessége előzetes eljárást folytatnia. Ennek alapján a hatóságok megállapítják, hogy van-e ok a bűnügyi eljárás beindítására.

"Véleményem szerint azok az emberek, akik felolvastak Wass Albert műveiből, semmiféle bűncselekményt nem követtek el. Ellenkezőleg: elismerés, gratuláció jár nekik, azért, amit tettek. Attól függetlenül, hogy Wass Albertet elítélték, ő a romániai magyar irodalom és az összmagyarság egyik kiemelkedő írója marad" - mondta a szenátor. "Nem hinném, hogy meghurcolnák őket, de bármi is történjék, segítek rajtuk" - tette hozzá.

Wass Albertet 1946-ban a kolozsvári népbíróság ítélte halálra háborús bűnösként azzal a váddal, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és több románnak a kivégzését. A vádlott nem volt jelen a tárgyaláson, az Egyesült Államokba menekült, ahol tisztázta magát a hamis vád alól.