Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Lefejeztek két hittérítőt a Fülöp-szigeteki emberrablók

2002.08.22. 13:35
Lefejeztek két hittérítőt a Fülöp-szigeteki muzulmán lázadók. A tegnap túszul ejtett, eredetileg házaló ügynöknek vélt nyolc ember közül négy nőtt továbbra is fogva tartanak. Két muzulmán túszt elengedtek a feltételezések szerint az Abu Szajjaf terrorista csoporthoz tartozó emberrablók.
Lefejezték két, a Jehova Tanúi egyházhoz tartozó túszukat a Fülöp-szigeteki muzulmán lázadók. A két levágott fejet a Fülöp-szigeteki kormányhadsereg találta meg a déli Jolo szigeten. "Így jár mindenki, aki nem hisz Allahban" - állt az egyik fejre tűzött cédulán Romeo Tolentino dandártábornok, a joloi kormánycsapatok parancsnokának beszámolója szerint.

Házalóknak álcázott hittérítők

Az emberrablók - a feltételezések szerint az Abu Szajjaf csoport terroristái - továbbra is fogva tartanak négy asszonyt, köztük az egyik lefejezett áldozat feleségét - írja a BBC. A terroristák eredetileg nyolc embert raboltak el szerdán, ám két muzulmánt hamar el is elengedtek. A túszokról először azt állították a hivatalos források, hogy az Avon kozmetikai cég házaló ügynökei.

Amerikai segítség a terroristák ellen

Valószínűsíthető azonban, hogy ez csak fedőfoglalkozásuk volt, valójában a Jehova Tanúi egyház hittérítői voltak - jelentette a BBC. Elrablásuk az első azóta, hogy az amerikai hadsereg együttműködik a kormányhadsereggel a terroristák elleni küzdelemben. Az Abu Szajjaf csoport leginkább váltságdíjért elkövetett emberrablásairól ismert, azonban a feltételezések szerint szoros szálakkal kötődik Oszama bin Laden al-Kaida szervezetéhez is.

A Fülöp-szigeteki hadsereg terroristaellenes osztagainak kiképzését irányító amerikai csapatok egy hónappal ezelőtt hagyták el a szigetországot. A Jolo szigetén akciókat végrehajtó terroristák viszonylag kevés veszteséget szenvedtek eddig a kormányhadsereg - leginkáb Basilan-szigetre koncentráló - terrorellenes hadműveleteiben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!