Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lefejeztek két hittérítőt a Fülöp-szigeteki emberrablók

2002.08.22. 13:35
Lefejeztek két hittérítőt a Fülöp-szigeteki muzulmán lázadók. A tegnap túszul ejtett, eredetileg házaló ügynöknek vélt nyolc ember közül négy nőtt továbbra is fogva tartanak. Két muzulmán túszt elengedtek a feltételezések szerint az Abu Szajjaf terrorista csoporthoz tartozó emberrablók.
Lefejezték két, a Jehova Tanúi egyházhoz tartozó túszukat a Fülöp-szigeteki muzulmán lázadók. A két levágott fejet a Fülöp-szigeteki kormányhadsereg találta meg a déli Jolo szigeten. "Így jár mindenki, aki nem hisz Allahban" - állt az egyik fejre tűzött cédulán Romeo Tolentino dandártábornok, a joloi kormánycsapatok parancsnokának beszámolója szerint.

Házalóknak álcázott hittérítők

Az emberrablók - a feltételezések szerint az Abu Szajjaf csoport terroristái - továbbra is fogva tartanak négy asszonyt, köztük az egyik lefejezett áldozat feleségét - írja a BBC. A terroristák eredetileg nyolc embert raboltak el szerdán, ám két muzulmánt hamar el is elengedtek. A túszokról először azt állították a hivatalos források, hogy az Avon kozmetikai cég házaló ügynökei.

Amerikai segítség a terroristák ellen

Valószínűsíthető azonban, hogy ez csak fedőfoglalkozásuk volt, valójában a Jehova Tanúi egyház hittérítői voltak - jelentette a BBC. Elrablásuk az első azóta, hogy az amerikai hadsereg együttműködik a kormányhadsereggel a terroristák elleni küzdelemben. Az Abu Szajjaf csoport leginkább váltságdíjért elkövetett emberrablásairól ismert, azonban a feltételezések szerint szoros szálakkal kötődik Oszama bin Laden al-Kaida szervezetéhez is.

A Fülöp-szigeteki hadsereg terroristaellenes osztagainak kiképzését irányító amerikai csapatok egy hónappal ezelőtt hagyták el a szigetországot. A Jolo szigetén akciókat végrehajtó terroristák viszonylag kevés veszteséget szenvedtek eddig a kormányhadsereg - leginkáb Basilan-szigetre koncentráló - terrorellenes hadműveleteiben.