Ágnes
-1 °C
2 °C

Washingtoni csúcs: javult a transzatlanti viszony

2003.06.25. 21:51
Eltökéltek vagyunk abban, hogy legyőzzük a nemzetközi terrorizmust, amely egyaránt fenyegeti az Egyesült Államokat és az Európai Uniót - jelentette ki George Bush amerikai elnök a Fehér Házban az EU vezetővel közösen tartott sajtóértekezletén. Romano Prodi szerint továbbra is számos nézeteltérés terheli a transzatlanti viszonyt, de már kevesebb a feszültség Washington és hagyományos európai szövetségesei között.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdán megtartott szokásos évi csúcsértekezlete után Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy "zsugorodnak a nézeteltérések" Washington és hagyományos európai szövetségesei között. A viszonyt különösen az iraki háború körüli vita élezte ki, noha más ellentétek, egyebek között a génkezelt amerikai mezőgazdasági termékek unióbeli behozatalának a tilalma is megterhelik a transzatlanti viszonyt.

Még többet a terror ellen

A zárt ajtók mögött tartott csúcstalálkozón a felek megállapodtak abban, hogy felgyorsítják a terrorizmussal gyanúsított személyek kiadatási eljárását, elapasztják a terrorszervezetek pénzügyi forrásait és közös erőfeszítéssel gátat vetnek a biológiai és vegyi fegyverekkel való kereskedelemnek. A kibővített kiadatási és jogsegélynyújtási egyezményt John Ashcroft, az Egyesült Államok, illetve Filipposz Pecalnikosz, az EU soros elnökségét betöltő Görögország igazságügyi minisztere írta alá. Az egyezmény kibővíti azoknak a bűncselekményeknek a körét, amelyekben kiadatási eljárás indítható és lehetővé teszi a betekintést a terrorizmussal gyanúsított személyek bankszámláiba.

Észak-Korea és Irán

A csúcstalálkozón egyetértettek abban, hogy Amerika és az Európai Unió szorosan együttműködik Észak-Korea és Irán nukleáris ambícióinak a meghiúsításában. Felszólították Iránt, tartsa magát ahhoz az ígéretéhez, hogy nem állít elő nukleáris fegyvereket. Bush kijelentette, hogy a nemzetközi közösség számon fogja kérni a teheráni kormányon ezt a vállalt kötelezettségét. Az elnök kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha Teherán megszegi ígéretét. "Ha így lesz, akkor majd foglalkozunk vele" - mondta tömören.

Palesztina és Izrael

George Bush a sajtóértekezleten kételkedett abban, hogy palesztin csoportok megegyeztek az Izrael elleni terrortámadások három hónapos szüneteltetésében. "Hiszem, ha látom!" - jelentette ki kérdésekre válaszolva azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Jasszer Arafat vezette Fatah képviselői Damaszkuszban három hónapos tűzszünetben állapodtak meg, amely idő alatt tartózkodnak az Izrael-ellenes támadásoktól. George Bush leszögezte, hogy a béke érdekében a Hamászt le kell szerelni és fel kell számolni.

Bush: be kell tiltani a Hamászt Európában

Bush a találkozón arra kérte az EU vezetőit, hogy tiltsák be a Hamász politikai szárnyát az Európai Unió országaiban. Az Egyesült Államokban terrorszervezetnek minősülő Hamászt tekintik Washingtonban a közel-keleti rendezés legnagyobb akadályának.

A találkozón részt vett többek között Romano Prodi, az Európai Bizottsági elnöke, Kosztasz Szimitisz, az Európai Tanács soros elnöke, Javier Solana, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője, illetve George Bush elnök, Dick Cheney alelnök, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó, Colin Powell külügyminiszter.