Piroska
3 °C
3 °C

Nyolcszáz fegyver tűnt el az amerikai igazságügy-minisztériumból

2002.08.06. 10:24
Közel nyolcszáz, bűncselekményben lefoglalt fegyver és mintegy négyszáz titkos adatokat tartalmazó laptop tűnt el az amerikai igazságügy-minisztériumból - áll egy kormányzati jelentésében.
Alig néhány került elő a kormányzat ellenőrzése során abból a 775 fegyverből, amelyeket rablások és gyilkosságok után foglaltak le a hatóságok - áll egy hétfőn nyilvánosságra hozott éves jelentésben. Az igazságügy-minisztérium nem csak a fegyverekkel, hanem a komputerekkel sem tud elszámolni: mintegy négyszáz, főleg bizalmas adatokat tartalmazó laptopnak veszett nyoma.

Káosz az FBI nyilvántartásában

A fegyverek 1999-2001 között vesztek el, de az FBI bejelentette: 1999 előttről pedig másik 211 fegyvert keresnek. A laptopoknál nem tudni pontos számot, mert a minisztériumhoz tartotó szervek közül van olyan, amelyiknek még a nyilvántartása sem volt pontos.

A 2001-es ellenőrzés előtt közel tíz évig nem volt teljes ellenőrzés, annak ellenére, hogy a legalább kétévente átfogó vizsgálatokat kell végrehajtani. Valójában a tavalyi ellenőrzést is csak akkor hajtották végre, amikor a Bevándorlási Hivatal jelezte, hogy csak náluk mintegy 500 fegyver tűnt el. Az akkori jelentés miatt a kongresszus és John Ashcroft igazságügy miniszter új vizsgálatot rendelt, ami még nagyobb hiányt mutatott ki. Több szenátor szerint az "a káosz, ami az FBI nyilvántartásait jellemzi, már a nemzet biztonságát fenyegeti."

Maguknál felejtették a fegyvereket

A minisztérium illetékesei szerint a pontatlan papírmunka okozza a gondok nagy részét. Ugyanis elképzelhető az is, hogy sok fegyver nem tűnt el végleg, csak a minisztérium különböző szervei egymásnak átadták őket további vizsgálatokra, majd elfelejtkeztek róla, vagy a dolgozók maguknál felejtették őket. Emellett olyan is előfordult, hogy egy FBI-ügynök házából ellopott pisztolyt találtak egy gyilkosság áldozatának a zsebében. Az FBI és a Bevándorlási Hivatal által lefoglalt lőfegyverek őrzéséért az igazságügy-minisztérium volna a felelős, de a jelentős hiány miatt a szövetségiek új biztonsági előírásokat vezettek be, jelentette a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!