Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolcszáz fegyver tűnt el az amerikai igazságügy-minisztériumból

2002.08.06. 10:24
Közel nyolcszáz, bűncselekményben lefoglalt fegyver és mintegy négyszáz titkos adatokat tartalmazó laptop tűnt el az amerikai igazságügy-minisztériumból - áll egy kormányzati jelentésében.
Alig néhány került elő a kormányzat ellenőrzése során abból a 775 fegyverből, amelyeket rablások és gyilkosságok után foglaltak le a hatóságok - áll egy hétfőn nyilvánosságra hozott éves jelentésben. Az igazságügy-minisztérium nem csak a fegyverekkel, hanem a komputerekkel sem tud elszámolni: mintegy négyszáz, főleg bizalmas adatokat tartalmazó laptopnak veszett nyoma.

Káosz az FBI nyilvántartásában

A fegyverek 1999-2001 között vesztek el, de az FBI bejelentette: 1999 előttről pedig másik 211 fegyvert keresnek. A laptopoknál nem tudni pontos számot, mert a minisztériumhoz tartotó szervek közül van olyan, amelyiknek még a nyilvántartása sem volt pontos.

A 2001-es ellenőrzés előtt közel tíz évig nem volt teljes ellenőrzés, annak ellenére, hogy a legalább kétévente átfogó vizsgálatokat kell végrehajtani. Valójában a tavalyi ellenőrzést is csak akkor hajtották végre, amikor a Bevándorlási Hivatal jelezte, hogy csak náluk mintegy 500 fegyver tűnt el. Az akkori jelentés miatt a kongresszus és John Ashcroft igazságügy miniszter új vizsgálatot rendelt, ami még nagyobb hiányt mutatott ki. Több szenátor szerint az "a káosz, ami az FBI nyilvántartásait jellemzi, már a nemzet biztonságát fenyegeti."

Maguknál felejtették a fegyvereket

A minisztérium illetékesei szerint a pontatlan papírmunka okozza a gondok nagy részét. Ugyanis elképzelhető az is, hogy sok fegyver nem tűnt el végleg, csak a minisztérium különböző szervei egymásnak átadták őket további vizsgálatokra, majd elfelejtkeztek róla, vagy a dolgozók maguknál felejtették őket. Emellett olyan is előfordult, hogy egy FBI-ügynök házából ellopott pisztolyt találtak egy gyilkosság áldozatának a zsebében. Az FBI és a Bevándorlási Hivatal által lefoglalt lőfegyverek őrzéséért az igazságügy-minisztérium volna a felelős, de a jelentős hiány miatt a szövetségiek új biztonsági előírásokat vezettek be, jelentette a CNN.