Auguszta
-3 °C
2 °C

Bárhova elérhetnek az új amerikai fegyverek

2003.07.01. 11:31
Az Egyesült Államok olyan új fegyverek fejlesztésébe fogott, amelyek az ország területéről is képesek bárhová eljutni és taktikai csapást mérni. Ezzel jelentősen csökkenhet a szövetségesek szerepe egy háború esetén.
A Pentagon olyan új fegyverek kifejlesztését tervezi a következő huszonöt évben, amelyekkel az Egyesült Államok területéről intézhet támadást a világ bármelyik pontja ellen. A fejlesztési programmal a védelmi minisztérium azt kívánja elérni, hogy az "Egyesült Államok azonnal reagálni tud a destabilizáló vagy fenyegető akciókra, amelyeket ellenséges országok, vagy terrorszervezetek kívánnak végrehajtani, jelentette a Guardian.

Interkontinentális rakétáival az Egyesült Államok (és Oroszország) már ma is képes a világ bármely pontjára csapást mérni saját területéről. Ezeket a fegyvereket azonban nukleáris töltet célba juttatására tervezték, ahhoz nem elég pontosak, hogy tömegpusztító robbanófej nélkül távoli pontcélokat semmisítsenek meg.

Függetlenség

Az új technológiákkal az Egyesült Államok sokkal függetlenebbé válhat jelenlegi szövetségesi rendszerétől. Szakértők szerint ennek az az előnye, hogy így nem fordulhat elő az a helyzet, mint a 2003-as iraki háború előtt. Akkor az Egyesült Államok sok időt töltött regionális szövetségesek keresésével.

Egyenesen az űrből

Az amerikai védelmi minisztérium nyílt pályázatot hirdetett az új fegyverek fejlesztésére. A Falcon fedőnevű program alatt fejlesztett eszközök között lennének például a hangsebesség legalább ötszörösével száguldó robotrepülőgépek, valamint a világűrből bevethető bombák. A Jane's katonai magazin szerint a robotrepülők első próbarepüléseire már hét éven belül sort kell keríteni. A kiírás szerint ezeknek újrafelhasználhatónak, hagyományos kifutópályáról indíthatónak kell lenniük, és kevesebb, mint két óra alatt kell eljutniuk legalább 16 670 kilométerre. Az űrből bevethető robbanófejek fejlesztése a következő három évben várható. Ezek valójában nem feltétlenül tartalmaznának robbanóanyagot, mert akkora sebességgel csapódnak a célpontba, hogy annak önmagában hatalmas pusztító ereje lenne. Azonban a teljes programnak csak körülbelül 2025-re kell megvalósulnia.