Összecsapások Bécsben

2002.04.14. 13:55
Tizenhét tüntető és 33 rendőr sérült meg, amikor baloldali tüntetők összecsaptak a Wehrmacht kiállítás ellen tiltakozó jobboldali tüntetők védelmére kivezényelt rendőrökkel - jelentette az MTI.
Alig száznál több skinhead gyűlt össze két jobboldali szervezet felhívására a Wehrmacht második világháborús szerepét bíráló kiállítás ellen tiltakozni Bécs belvárosában. A baloldal a jobboldali tüntetők ellen hívta híveit demonstrációra. Az összecsapások a rendőrséggel akkor történtek, amikor a több hullámban a helyszínre érkező mintegy 3500 főnyi baloldali felvonuló közötti radikálisok be akartak hatolni a bécsi Hősök-terére,.

Kövekkel, deszkákkal a rendőrök ellen

Egy közeli építkezésen talált köveket és deszkákat, illetve közlekedési táblákat, valamint festékes zacskókat dobáltak a rendőrök rohamosztaga felé, mire a rendőrség bevetette vízágyúit is. A végső adatok szerint 33 rendőr és 17 tüntető sérült meg a szombati bécsi tüntetéseken. Négy személyt őrizetbe vettek és 23 személy ellen feljelentést tettek büntetendő cselekmény elkövetése miatt. A sérültek túlnyomó többségét a helyszínen ellátták. A rendőrség közlése szerint következménye lesz annak is, hogy az említett építkezést nem biztosították a várható incidensek elkerülésére.

Hasonló összecsapásra Bécsben legutóbb 1996-ban került sor, amikor a jobboldali bajtársi társaságok tartottak ünnepi díszszemlét a Hofburgban, s a mintegy ezer ünneplő ellen 2500 baloldali tüntető vonult fel.  • Bérelnék
  • Bankszámla