Bernát, Felícia
EUR 383,75 Ft
USD 362,83 Ft
8 °C
30 °C

Leszedték a zászlóégetős videót, a szlovák rendőrség nyomoz

2006.08.08. 15:31
A YouTube szerkesztői eltávolították azt a videofelvételt, amin magyar zászlót égettek szlovák nacionalista fiatalok, és ami miatt a magyar külügyminisztérium hétfőn hivatalos tájékoztatást kért a szlovák hatóságoktól.

Az "Anti Hungary" című másfél perces film egy hétig volt fenn a YouTube.com videomegosztó oldalon, illetve a kevésbé figyelemfelkeltő "Proti SMK" (azaz a "Magyar Koalíció Pártja ellen") címmel már körülbelül egy hónapja rejtőzött a több tízezer video között. Hétfői cikkünk hatására több mint tizenegyezerszer nézték meg a magyargyűlöletüket kifejező fiatalok tettét, több száz hozzászólást, reakciót is generált a film (ezek egy része hasonlóan gyűlölködő, csak éppen szlovákellenes vélemény volt).

A felhasználók egy része élt a YouTube kínálta lehetőséggel és uszító tartalma miatt ("racially or ethnically offensive content") helytelennek jelölte meg ("Flag as Inappropriate") az alkotást. Ezért a nap későbbi részében kezdetben csak regisztrált felhasználók tudták megtekinteni a filmet, majd ők sem: a You Tube szerkesztői törölték a videót, a felhasználási feltételek megsértésére hivatkozva (az oldal szabályzata szerint tilos gyűlöletkeltő, rasszista felvételeket feltölteni az oldalra).

"Faj-és nemzetgyalázás"

A szlovák rendőrség a hírek szerint a magyarellenes videót feltöltő werwolfSSlovakia nyomába eredt, az MTI szerint Szlovákia országos rendőrkapitányságának szóvivője kedden röviden arról tájékoztatta a SITA hírügynökséget, hogy igyekeznek megszerezni a videofilmet, amely időközben eltűnt az internetről. Egyes vélekedések szerint nem lesz könnyú dolga a szlovák rendőröknek, a YouTube amerikai szerverére bárhonnan, bárki feltölthette a felvételt, az is elképzelhető, hogy az egész egy harmadik fél provokációja, valakik össze akarják ugrasztani a szlovákokat és a magyarokat.

A videót cikkünket követően eltávolították
A videót cikkünket követően eltávolították

A filmről az Új Szó adott hírt kedden, az elektronikus média így a TA3 hírtévé már hétfőn beszámolt az esetről. A szlovák rendőrség most arra számít, hogy a szerkesztőségek valamelyike a rendőrség rendelkezésére tudja bocsátani a filmet. Ha sikerül megszerezni, a szlovák rendőrség vizsgálni fogja, hogy "vajon fennáll-e a faj-és nemzetgyalázás bűncselekményének esete".

Rend és biztonság

A magyar Külügyminisztérium még hétfőn hivatalos tájékoztatást kért a szlovák hatóságoktól, hogy milyen lépéseket akarnak tenni a magyar nemzet méltóságát sértő bűncselekmény ügyében. Válasz egyelőre még nem érkezett a magyar megkeresésre, de pár napon belül várható a szlovák fél hivatalos reakciója, tájékoztatta az Indexet kedden a minisztérium szóvivői irodája. A pozsonyi nagykövetség nem foglalkozik érdemben az üggyel, megkeresésünkre a minisztériumhoz irányítottak.

Információink szerint többekben felmerült, hogy veszélyes lehet mostanában Szlovákiába utazni, vannak, akik aggódnak a magyarellenes megnyilvánulások miatt. Bár ezzel kapcsolatban nincs hivatalos állásfoglalás, helyi források szerint ez a hír is felkavarja a közvéleményt, mint a pozsonyi idegenvezetős incidens, de nem olyan vészterhes az ottani légkör, mint azt Magyarországról látni vélik, nyugalom, rend és biztonság van. (Rendőrségi források becslése szerint Szlovákiában körülbelül négyezer újfasiszta és más szélsőséges személy él.)

"Csodálkozom, hogy a magyar külügy hivatalosan is reagált a hírre" - mondta megkeresésünkre Morvay Péter, a SME újságírója. "Egyelőre semmi bizonyíték nincs a rendőrség kezében a videó készítőiről" - tette hozzá. Akkor lenne ebből komoly ügy, ha kiderülne, valami nagyobb szervezet áll a zászlóégetés hátterében, vagy pedig ha a rendőrség megpróbálná elbagatellizálni, vélekedett Morvay. "Van esély arra, hogy a rendőrseg nem fogja elbagatellizálni, mivel az új belügyminiszter szeretne önmágaról és kormányáról pozitívabb képet kialakítani."

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek