Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A valódi offenzíva még nem kezdődött el

2003.03.21. 04:33
Az amerikai páncélosok a haditerveknek megfelelően haladnak Bagdad felé, a légideszant várt támadása azonban elmaradt. Az irakiak a korábbi hírszerzési adatok szerint városi harcokra készültek, az amerikai hadsereg akadálytalan előretörése alátámaszthatja a feltételezéseket. A Pentagon szerint az igazi háború még el sem kezdődött.
A haditerveknek megfelelően, ellenállás nélkül tör előre Bagdad felé a 7. Páncélos Hadosztály és a tankokat kisérő gyalogság - jelentette a CNN. A brit csapatok behatoltak Dél-Irakba, a jelentések szerint a Bászra-környéki olajipari létesítmények felé haladnak.

Kattintson a nagyításhoz! Késik a légideszant

A haditervekről kiszivárgot részletek alapján közölt elemzések az amerikai 101. Légideszant Hadosztály bevetésével is számoltak, az ejtőernyősök azonban még nem kezdték meg az észak-iraki Kirkuk elfoglalását célzó akciójukat. A CNN értesülései szerint a deszantosok teljes készültségben várják a bevetési parancsot.

Ez még nem az igazi háború

A CNN értesülései szerint tovább folytatódhatnak a korlátozott légicsapások. A csütörtök hajnali, Huszein likvidálását célzó rakétatámadás előtt még úgy tervezték, tömeges bombázásokkal indul a háború. A hírcsatornának nyilatkozó Pentagon -tisztviselők szerint a széleskörű offenzíva még nem vette kezdetét. "Ami most következik, olyat még egyetlen korábbi konfliktusban sem láthattunk" - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, miután csütörtök este véget ért a Bagdad elleni légitámadás második hulláma.

Az amerikai csapatok akadálytalan előretörése nem feltétlenül jelenti az iraki hadsereg ellenállásának hiányát. Irak a felderítés korábbi adatai szerint városi harcokra akarja kényszeríteni az amerikaiakat, a főerőket Bagdad környékére összpontosították.