Alfréd
-3 °C
3 °C

Befagyaszthatják az iraki kormány bankszámláit

2003.03.20. 23:57
A Bush-kormányzat az iraki diplomaták kiutasítását, bankszámlák befagyasztását, és nagykövetségek dokumentumainak lefoglalását kéri a világ országaitól. Amerika ezzel egy időben tizenöt országban záratta be nagykövetségeit.
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője felszólított minden olyan országot, amely elismeri az iraki rezsimet, hogy utasítsák ki az iraki diplomatákat.

Richard Boucher szóvivő a felszólítással kapcsolatban azt említette, hogy Szaddám Huszein rezsimje "korrupt és könyörtelen", illetve nem hajlandó leszerelni fegyvereit.

Boucher a diplomatáknak azt javasolta, hogy térjenek haza vagy kérjenek menekültstátust.

Majd az új iraki kormány

Mint ismert két hete 60 országból - közöttük Magyarországról - több száz iraki diplomatát utasítottak ki az Egyesült Államok kérésére, a CIA közreműködésével. Őket kémkedéssel vádolták. Azóta két attasét is kutasítottak, egyet az ENSZ-ből, egyet Ausztráliából.

Az Egyesült Államok ugyancsak kérte az országokat, hogy kiutasításkor ügyeljenek arra, hogy a nagykövetségeken és konzulátusokon található dokumentumokat ne semmisíthessék meg. Felszólították továbbá a Huszein-rezsimet elismerő országokat, hogy fagyasszák be "Irak bankszámláit", hogy a pénzzel a következő iraki kormány rendelkezhessen, amely később dönt külképviseletéről.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye egyébként nem tartalmazott határidőt és egyelőre nem tudni, hány ország tesz eleget a kérésnek.

Amerika bezárja követségeit

Ugyancsak csütörtökön a Bush kormányzat bejelentette, hogy tizenöt országban bezáratja nagykövetségeit és konzulátusait. A döntést azzal indokolták, hogy a szóban forgó országokat nem találják biztonságosnak.

Az amerikai diplomáciai kirendeltségeket bezárták egyebek között Izrealben, Argentínában, Ausztráliában, Indonéziában, Dél-Afrikában, Pakisztánban, Szíriában és Norvégiában. Párizsi és Sao Paolói kirendeltségük minimalizálja működését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft