A Fehér Ház elégedett

2003.03.28. 18:16
A szárazföldi erők parancsnoka elsimerte, hogy nem készültek fel az irakiak gerillataktikájára, ez azonban csak késlelteti a győzelmet. Ezzel az amerikai elnök, George W Bush is egyetértett, egyúttal megfeddte a hisztérikusan reagáló sajtót.
Ez nem az az ellenség, amely ellen a haditerv készült - jelentette ki az Irakban harcoló szárazföldi erők parancsnoka. William Wallace vezérőrnagy a sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy a logisztikai nehézségek és az iraki gerillataktika miatt a tervezettnél hosszabb háborúra lehet számítani.

Tudtunk a félkatonai erőkről, de nem tudtuk, hogyan fognak harcolni - mondta a vezérőrnagy a Szaddám Fidáíjín milíciára utalva. Wallace tábornok Közép-Irakban, a Shell előretolt hadműveleti bázison nyilatkozott a sajtónak, ahol felkereste a 101. légiszállítású hadosztály főhadiszállását. A katonák egy másik előretolt hadműveleti bázist az Exxon kőolajtársaságról nevezték el.

Bush: Butaság a kétely

George Bush amerikai elnök csütörtökön kijelentette, hogy a koalíció addig harcol, amíg el nem mozdítja Szaddám Huszein iraki elnököt a hatalomból. A Pentagon 120 ezer katonával növelik az Irakban harcoló erők létszámát. A védelmi tárca szerint ezt eleve így irányozták elő a haditervben.

Az amerikai kormány egy név nélkül nyilatkozó illetékese szerint a hadműveletek jól haladnak, és az elnök sosem mondta, hogy a háború rövid lesz. Az illető szerint az elnökben bizonyos csalódást keltett, hogy egy héttel a háború kezdete után a sajtó máris kételyeit hangoztatja. Az elnök szerint ez "butaság", mivel a tények nem támasztják alá. A szövetségesek egy hét alatt biztosították a déli kőolajmezőket, gyors ütemben Bagdad köztelébe értek és már északon is megteremtették a katonai jelenlétet, ami hatalmas teljesítmény. A televíziók napi 24 órában közvetítik az eseményeket és a háború így máris borzasztóan hosszúnak tűnhet, noha valójában még csak nagyon rövid idő telt el. Az illető emlékeztetett rá, hogy nem sokkal a tálibokat megdöntő háború kezdete után a sajtóban máris az afganisztáni mocsárról cikkeztek a lapok.

Gerillaveszély

Sajtójelentések szerint a CIA február elején jelentésben hívta fel a kormány illetékesek figyelmét, hogy a félkatonai erők komoly veszélyt jelenthetnek a koalíciós egységekre, különösen az utánpótlási vonalak elleni gerillataktika alkalmazásával.

George Bush elnök pénteken veteránok előtt mond beszédet, amelyben várhatóan a háborús erőfeszítésekrol és Irak újjáépítésnek terveiről fog szólni.  • Tippek
  • Hírek