Aladár, Álmos
2 °C
12 °C

Meghalt Simon Wiesenthal

2005.09.20. 09:47
Bécsben, álmában halt meg Simon Wiesenthal, aki életét a náci háborús bűnösök felkutatására tette fel. Négy évvel ezelőtt ugyan bejelentette visszavonulását, az általa létrehozott szervezet azonban még ma is aktívan dolgozik a még élő háborús bűnösök felkutatásán.

Kilencvenhat éves korában Bécsben meghalt Simon Wiesenthal, a II. világháborús náci háborús bűnösök leghíresebb üldözője, jelentette be kedden Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ elöljárója.

Wiesenthalt, aki az antiszemitizmus és az előítéletek elleni harcnak szentelte életét, álmában érte a halál bécsi otthonában.

Mauthausenig hurcolták

Wiesenthal 1908-ban az Osztrák-Magyar Monarchiában született, a ma Ukrajnához tartozó Buczacz városában. Tanulmányait a prágai műszaki egyetemen végezte építészmérnökként. A nácik 1941-ben vitték el családjával együtt, és a visszavonuló SS-alakulatok egész Mauthausenig, egy ausztriai koncentrációs táborig hurcolták. Feleségét leszámítva egész családja meghalt, de őt életben találták a felszabadító amerikai katonák.

Wiesenthal soha nem tért vissza polgári foglalkozásához. 1947-ben az ausztriai Linzben megalapította a mai Wiesenthal-központ elődjét, azzal a céllal, hogy információkat szolgáltasson a szövetségeseknek a háborús bűnösök felelősségre vonásához. Bár Nürnbergben a főbb német vezetők nagy részét elítélték, sokan - főképp a közép- és alsószintű vezetők közül - nyomtalanul eltűntek.

Eichmann nyomában


Simon Wiesenthal (1908-2005)

Wiesenthal azonban nem adta fel, és idejének nagy részét - a vasfüggöny mögül érkező menekültek megsegítése mellett - a legnagyobb szabadlábon lévő háborús bűnös, Adolf Eichmann utáni nyomozás töltötte ki. Eichmann a Gestapo zsidókkal foglalkozó osztályát vezette a háború alatt, és nevéhez fűződik a hatmillió európai zsidó meggyilkolásának megtervezése és lebonyolítása, az Endlösung - "a zsidókérdés végső megoldása".

Wiesenthal 1953 értesült róla, hogy Eichmann - sok száz más nácihoz hasonlóan - Argentínában bujkál. Évekig tartott, míg tartózkodási helyét sikerült pontosan beazonosítani, végül 1959-ben fogták el izraeli ügynökök. Eichmannt Izraelben állították bíróság elé, tömeggyilkosságért halálra ítélték, és 1961-ben kivégezték.

Háromezer nácit kutattak fel

Eichmann elfogásán felbuzdulva Wiesenthal megalapította a Zsidó Dokumentációs Központot. A központ számos háborús bűnös azonosított be és állított bíróság elé, köztük Fritz Stanglt, a treblinkai és sobibori koncentrációs táborok vezetőjét, és Karl Silberbauert, a Gestapo tisztjét, aki letartóztatta Anna Frankot. A központ összesen több mint háromezer nácinak bukkant a nyomára.

A központ mai formájában 1977-ben alakult, Simon Wiesenthal-központ néven, New York-i székhellyel. Wiesenthal ugyan 2001-ben bejelentette visszavonulását, az általa alapított szervezet azonban aktívan dolgozott: Utolsó esély néven a még élő háborús bűnösök felkutatására indított programot Közép-Európában. Magyarországon 2004-ben indult az akció, ezt követően bukkantak Charles Zentaira, az Ausztráliában élő feltételezett háborús bűnösre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!