Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elfogták a Nobel-díjas író támadóját

2007.02.18. 09:38
Letartóztatták szombaton az amerikai New Jersey államban azt a férfit, aki február 1-én egy San Franciscó-i szállodában megtámadta Elie Wiesel Nobel-békedíjas írót, Holokauszt-kutatót.

A 22 éves, Eric Hunt nevű gyanúsítottat egy pszichiátriai intézetben találták meg, aki idemenekült a felelősségre vonás elől, jelentette a San Francisco Chronicle című napilap. A rendőrség megállapította: Hunt kifejezetten azzal a szándékkal szökött a hónap elején Kaliforniába, hogy az írót célba vegye.

Wiesel egy felekezetközi békekonferencián vett részt a San Franciscó-i Argent szállodában. A támadó a liftben szólította meg, interjút követelt tőle. Az író beleegyezett, hogy a szálloda halljában beszélget vele, de a fiatalember ragaszkodott hozzá, hogy a szobájába menjenek. Miután Wiesel erre nem volt hajlandó, a támadó megállította a liftet, és erőszakkal akarta bevonszolni őt egy szobába. Az író segítségért kiáltott, mire az agresszor elmenekült, de közben a szálloda előtt hagyta gépkocsiját, benne pénztárcáját, hitelkártyáját és vezetői engedélyét. Így tudták nyomon követni egészen a pszichiátriai klinikáig.

A Chronicle úgy tudja: Hunt kézre kerítését az is megkönnyítette, hogy a támadó feltette akciója történetét egy szélsőséges antiszemita internetes oldalra. A támadó ellen várhatóan többek között emberrablási kísérlet és idős emberrel szembeni fizikai erőszak címén emel vádat a San Franciscó-i ügyészség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!