Edina
-12 °C
-3 °C

Halálos áldozatokat szed Wilma

2005.10.23. 11:49
A külvilágtól elzárt települések, több százezer evakuált ember, heves esőzések jelzik a Wilma hurrikán útját Mexikóban és Kubában. Floridában szükségállapot kihirdetésével várják a természeti csapást.

Özönvízszerű esőzéssel és heves széllökésekkel elérte a mexikói Yucatán-félsziget partvidékét helyi idő szerint pénteken a Wilma hurrikán, a szélviharnak Playa del Carmenban hét halálos áldozata volt.

#alt#
Hurrikán az űrből (Forrás: EPA)

Szükségállapot Mexikóban

A szél fákat csavart ki, autókat tört össze, az utcákat víz, üvegcserepek és más törmelék borította el. Cancúnban az egyik nemzetközi szálloda ablakait betörte a szél és az esővíz elöntötte a szobákat, a vendégek az éjszakát a fürdőszobákban vagy a folyosón voltak kénytelen tölteni.

A mexikói kormány szükségállapotot rendelt el Yucatán szövetségi állam ötvenöt településén szombatra virradóra.

A tizenkettedik legerősebb

#alt#
Mexikó: Toyota a vízben

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti 2-es erősségű, lassan haladó, igen veszélyes vihar gyengült és eltávolodott a Yucatán-félszigettől, ám továbbra is dühöngő viharként tombolt szombat éjjel Mexikó karib-tengeri partvidékén. A Wilma a Mexikói-öböl felett összeütközhet egy hidegfronttal, irányt váltva északkelet felé fordul, és Kuba északnyugati partjai mellett elhaladva Florida felé tart majd.

A Wilma szeme először a Cancúntól 130 kilométerre fekvő Cozumel szigetre, majd Playa del Carmenre csapott le, onnan haladt tovább Cancún felé.

A mexikói meteorológiai szolgálat adatai szerint az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon 12., eddigi legerősebb szélvihara jelentősen veszített erejéből, de sebessége nem csökkent óránként 175 kilométer alá.

Hétméteres hullámok

#alt#
Kuba: Lada a vízben

A Kuba nyugati csücskére, Pinar del Rióra lecsapó hullámok magassága szombatra virradóra elérte a hét métert és a heves esőzések több, már kiürített kisebb települést elzártak a külvilágtól. Az elmúlt napokban a kubai hatóságok mintegy félmillió embert evakuáltak a Wilma közeledtével.

Megkezdték a menekülést a Floridai-szigetek és a floridai szárazföld egy részének lakói a lassan közelgő Wilma hurrikán elől, amely a számítások szerint hétfőn éri el az államot.

Floridában szórványos üzemanyaghiányról érkeztek bejelentések, de Jeb Bush kormányzó arról biztosította a lakosságot, hogy az állam tíz napra elegendő készletekkel rendelkezik. Egyes autóutakon torlódások keletkeztek, amint a lakosság menekülni kezdett az állam veszélyeztetett nyugati partvidékéről, de a rendőrség arról tájékoztatta a kormányzót, hogy a dugók nagy részét balesetek okozzák.