Alfréd
-2 °C
2 °C

Churchill, a futurológus

2004.02.05. 16:26
Winston Churchill megjósolta az első világháború bekövetkeztét, két évvel a háború kitörése előtt - derül ki a néhai brit miniszterelnök nemrégiben előkerült leveleiből, amelyekre véletlenül bukkantak rá az amerikai Kongresszusi Könyvtár kutatói.
A levelek csütörtöktől láthatók az amerikai Kongresszus Könyvtárában az egykori brit miniszterelnök életét és munkásságát bemutató "Churchill és a Nagy Köztársaság" címet viselő kiállításon.

"Elég egy kis rosszakarat"

Churchillnek unokatestvéréhez, Marlborough hercegéhez írott levelei hollétéről évtizedekig semmit sem tudtak a kutatók - mondta James H. Billington a Kongresszusi Könytár munkatársa. A híres brit politikus, az Admiralitás első lordja, a dokumentumokban Törökország és a balkáni országok közötti konfliktus állásáról tájékoztatta unokatestvérét.

"Az európai helyzet korántsem stabil, bármi megtörténhet. Elég egy kis rosszakarat, vagy rosszhiszeműség valamelyik nagyhatalom részéről, hogy egy sokkal átfogóbb konfliktus robbanjon ki" - írta unokatestvérének Winston Churchill.

Két évvel később Ferenc Ferdinánd főherceg meggyilkolása jelentette azt a szikrát, amit Churchill előre jelzett.

Ismert volt jövőbelátó képessége

A leveleket Marlborough hercege ajándékozta annak idején a Kongresszusi Könyvtárnak Woodrow Wilson amerikai elnök külügyminisztere, Bainbridge Colby sürgetésére.

A dokumentumokat azonban valahol a könyvtár irattárában elkeverték, évtizedekig senki nem tudott róluk, egészen addig, amíg az intézmény egyik hadtörténésze a néhai brit miniszterelnök életéről szóló kiállítás anyagának gyűjtése közben véletlenül rájuk nem bukkant.

Churchill ma 63 éves unokája, Winston Churchill III. aki a csütörtöki megnyitóra Washingtonba érkezett, elmondta, hogy családja, ismerősei körében közismert volt nagyapja jövőbelátó képessége.

"Lesz egy nagy válság"

"Talán a hadseregbe jelentkezem, de mindenesetre megmentem Londont. Lesz egy nagy válság, ennek részleteit pontosan nem látom előre, de én majd megmentem Angliát és a birodalmat" - idézte Churchillt az unoka a II. világháború majdani hősének egykori középiskolai osztálytársának elbeszélése alapján, akinek a tizenéves ifjú annak idején az angliai elitiskolában jövőbeni sikereivel dicsekedett.

Winston Churchill állítólag előre látta, hogy a II. világháború után európai helyzet konfliktusforrásokat tartogat. Nagy-Britannia egy másik néhai miniszterelnökének, Harold Macmillannak egy magánbeszélgetés során már 1942-ben arról beszélt, hogy "aggodalommal tölti el a jövőbeni Európa helyzete, a legyőzött Németországgal, s a Vörös hadsereggel a kontinens szívében..."