Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megnősült a brit trónörökös

2005.04.09. 18:49
Alig 25 perces, egyszerű polgári szertartás keretében megnősült szombaton Károly walesi herceg, a brit trón várományosa; a frigyet nem sokkal később a canterburyi érsek áldásával szentesítette.
Nézze meg a képeket!
A trónörökösi esküvőt II. János Pál pápa pénteki temetése miatt a tervezettnél egy nappal később, szombat délután tartották a windsori városháza Ascot Room nevű emeleti házasságkötő termében, a nyilvánosság és a tévékamerák kizárásával, harminc vendég jelenlétében.

Károly tanúja Vilmos herceg, a trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, Camilláé pedig saját fia, Tom Parker Bowles volt.

Az egyszerű fehér kosztümöt és hasonló színű kalapot viselő Camilla a windsori városházáról Károlyba karolva, az Ő Királyi Fensége Cornwall hercegnője hivatalos cím viselőjeként lépett ki. Törvény szerint a trónörökös, vagyis a walesi herceg feleségeként járna neki a walesi hercegnői cím, Károly majdani trónra lépése után pedig a királynéi rang, de az udvar - tekintettel a Dianát továbbra is bálványozó közvélemény "érzékenységére" - már az esküvő bejelentésének napján közölte, hogy Camilla nem kívánja felvenni e címeket.

Annak ellenére születtek ezek a döntések, hogy a kormány jogi szakértőinek aggályai szerint ez komoly törvényességi problémákat vethet fel, hiszen e címek mind Nagy-Britannia törvényei, mind 16 másik olyan nemzetközösségi ország jogszabályi előírásai szerint járnak neki, amelyeknek ma is a brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

Több kormányzati jogi tanácsadó szerint Camilla az esküvő után - függetlenül attól, hogy akarja-e ezt, vagy sem - törvényesen walesi hercegnői rangra emelkedett.

Nézze meg a képeket!
Az 1997-ben elhunyt, a hercegtől 1996-ban, súlyos botrányok közepette elvált Dianát annak idején megfosztották az Ő Királyi Fensége címtől; ez egyebek mellett olyan bizarr protokoll-következményekkel járt, hogy a tragikus sorsú hercegnőnek elvileg pukedliznie kellett volna a címet viselő saját fiai előtt, ha ezt ők megkívánták volna.

A London nyugati határán fekvő Windsort, amely jórészt a kellős közepén emelkedő kastélyból, a királyi család legnagyobb angliai rezidenciájából él, szombatra megszállták a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egységei. Már előzőleg lehegesztették a csatornafedeleket, az utcai postaládák bedobónyílásait lepecsételték, és mindenhova zárt láncú kamerákat helyeztek el.

Károly és Camilla egy 1962-es gyártású Rolls-Royce Phantom V. gépkocsival hajtatott - a hagyományoktól eltérően együtt - a windsori kastélyból a mintegy 15 ezer alattvaló szegélyezte windsori utcákon a városházára. A mélybordó jármű Erzsébet anyakirálynőé, Károly nagymamájáé, II. Erzsébet királynő két éve, 101 éves korában elhunyt édesanyjáé volt.

A szertartás után a pár ugyanezzel a kocsival visszaautózott a kastélyba, amelynek Szent György kápolnájában Rowan Williams, Canterbury érseke, az anglikán világegyház első számú vallási méltósága áldotta meg a frigyet.

Az egyházi szertartáson a királyi család mellett mintegy 800 meghívott közéleti személyiség volt jelen, köztük Tony Blair kormányfő és felesége, Cherie. Az esküvő polgári jellegét és az utólagos egyházi áldást Camilla elvált státusa indokolta, mivel az anglikán egyház nem pártolja az elváltak templomi újraesketését.

E forgatókönyv alapján az érseki áldást térden állva fogadó trónörökösnek és feleségének Williams nem azt a kérdést tette fel, hogy Károly feleségül veszi-e Camillát, illetve Camilla nőül megy-e Károlyhoz, hanem azt, hogy elhatározásuk szerint hűségesek lesznek-e egymáshoz; ezt mindketten megfogadták.

A walesi herceg és Cornwall hercegnője a következő két hetet a skóciai Balmoral királyi birtoktól nem messze lévő Birkhall kastélyban tölti, ott, ahol eddig hat királyi pár, köztük II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburgh-i herceg - Károly szülei - is eltöltötték mézesheteiket.