Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tizenöt év börtönre ítélhetik Mandela exnejét

2003.04.24. 12:47
Több mint 120 ezer dollárt csalt ki pénzügyi tanácsadójával dél-afrikai bankoktól Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandela volt felesége. Az asszony tagadja, hogy haszna származott a csalásból, állítását az ügyészség nevetségesnek tartja. A korábban emberrablás miatt már pénzbüntetésre ítélt Madikizela-Mandelát akár tizenöt év börtönre is ítélhetik.
Bűnösnek találta Nelson Mandela volt dél-afrikai államfő egykori feleségét egy dél-afrikai bíróság - jelentette a BBC. A polgárjogi harcos exnejét, Winnie Madikizela-Mandelát akár tizenöt év börtönre is ítélhetik negyvenhárom rendbeli csalás miatt.

"Az állam elsöprő erejű bizonyítékokat hozott fel" Madikizela-Mandela ellen - nyilatkozta a BBC-nek Peet Johnson a pretoriai bíróság az ügyben eljáró bírója. Madikizela-Mandela és pénzügyi tanácsadója, Addy Moolman tagadta, hogy több mint 120 ezer dollár értékben csalt volna ki kölcsönöket különböző bankoktól Nelson Mandela Afrikai Nemzeti Kongresszus nevű pártjának női tagozata nevében.

A tanácsadó Moolmant 83 rendbeli csalás elkövetésében találták bűnösnek.

Nem is tudta

Madikizela-Mandela egy hónappal ezelőtti vallomása szerint végig sem olvasta azokat a papírokat, amiket aláírt, így ő maga is a csalás áldozata. Véleménye szerint a törvény is rossz, hiszen olyasmiért ítélik el, amiből állítása szerint semmi haszna sem származott. Mint mondta, a törvény "beteges" - írja a BBC.

"Ez nagyon gyenge bizonyíték volt, mintha nem is mondott volna semmit" - kommentálta az asszony vallomását Jan Ferreira államügyész.

Egyszer már hat évre ítélték

Madikizela-Mandela, a "nemzet anyja" ahogy hívei nevezik, nem először kerül szembe a törvénnyel. A faji megkülönböztetésen alapuló apartheid-rendszer alatt bebörtönzött férje, a későbbi államelnök 1991-es szabadulása után egy 14 éves sowetói fekete aktivista elrablása és halála kapcsán hatévi börtönre ítélték, amelyet a fellebbezés után pénzbüntetésre változtattak.