Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit csinálnak a német rendőrök a baseballütős kopaszokkal?

2006.09.25. 13:29
Baseballütős fasisztákkal küzdenek meg német rendőrök egy nemrég nyilvánosságra került videón. A wismari közegek nem tököltek: pisztolyt rántottak a Vérfarkas-bolt előtt pattogó neonácikra. A Der Spiegel szerint a zsaruk bénák voltak, de a szerző valószínűleg nem látta, mi történt az MTV-székháznál múlt héten.

Rendőri beavatkozásba torkollott egy antifasiszta tüntetés egy észak-német kikötővárosban. Augusztus 11-én a "Ne szavazz a nácikra!" jelmondattal 150 tüntető vonult végig Wismar belvárosán, menetük végpontja a helyi újnácik ismert gyülekezőhelye, a Vérfarkas-bolt volt.

A bolt előtt szembetalálták magukat annak öt törzsvendégével, akik először csak gyalázták a tüntetőket, majd elővették baseballütőiket. A menetet biztosító rendőrök erre azonnal pisztolyt ragadtak és csőre töltöttek. Erre a társaság nagyobb része visszafogta magát, egyikük viszont nekiment az eseményt kamerázó tüntetőnek. A rendőrök azonban gyorsan cselekedtek, kisebb dulakodás után hárman lefogták a bevadult neonácit, és őrizetbe vették.

A wismari esettel kapcsolatban a Spiegel szerzője egyébként azon az állásponton van, hogy a rendőrök "tehetetlenek voltak" az agresszív neonácikkal szemben. Valószínűleg nem látta még a Szabadság téri videókat.

A szélsőjobbal egyre inkább meggyűlik a baja a német társadalomnak. Az évtizedekig háttérbe szoruló szélsőségesek a nehéz gazdasági helyzetet kihasználva törnek fel. Így a múlt hétvégén a (Wismart is magába foglaló) Mecklenburg-Előpomerániában rendezett tartományi választásokon a 7,3 százalékot is elérte pártjuk, az NPD, és ezzel bevonult a törvényhozásba.

A tartomány keleti - Lengyelországgal határos részén - a helyzet még rosszabb: itt egyes településeken 30 százalékot is szerzett a párt. A német Der Spiegel információi szerint itt ráadásul már nem is az NPD, hanem a vele szimpatizáló militáns fasiszta egyesületek végzik a toborzómunkát.