Mária
18 °C
28 °C

Mit csinálnak a német rendőrök a baseballütős kopaszokkal?

2006.09.25. 13:29
Baseballütős fasisztákkal küzdenek meg német rendőrök egy nemrég nyilvánosságra került videón. A wismari közegek nem tököltek: pisztolyt rántottak a Vérfarkas-bolt előtt pattogó neonácikra. A Der Spiegel szerint a zsaruk bénák voltak, de a szerző valószínűleg nem látta, mi történt az MTV-székháznál múlt héten.

Rendőri beavatkozásba torkollott egy antifasiszta tüntetés egy észak-német kikötővárosban. Augusztus 11-én a "Ne szavazz a nácikra!" jelmondattal 150 tüntető vonult végig Wismar belvárosán, menetük végpontja a helyi újnácik ismert gyülekezőhelye, a Vérfarkas-bolt volt.

A bolt előtt szembetalálták magukat annak öt törzsvendégével, akik először csak gyalázták a tüntetőket, majd elővették baseballütőiket. A menetet biztosító rendőrök erre azonnal pisztolyt ragadtak és csőre töltöttek. Erre a társaság nagyobb része visszafogta magát, egyikük viszont nekiment az eseményt kamerázó tüntetőnek. A rendőrök azonban gyorsan cselekedtek, kisebb dulakodás után hárman lefogták a bevadult neonácit, és őrizetbe vették.

A wismari esettel kapcsolatban a Spiegel szerzője egyébként azon az állásponton van, hogy a rendőrök "tehetetlenek voltak" az agresszív neonácikkal szemben. Valószínűleg nem látta még a Szabadság téri videókat.

A szélsőjobbal egyre inkább meggyűlik a baja a német társadalomnak. Az évtizedekig háttérbe szoruló szélsőségesek a nehéz gazdasági helyzetet kihasználva törnek fel. Így a múlt hétvégén a (Wismart is magába foglaló) Mecklenburg-Előpomerániában rendezett tartományi választásokon a 7,3 százalékot is elérte pártjuk, az NPD, és ezzel bevonult a törvényhozásba.

A tartomány keleti - Lengyelországgal határos részén - a helyzet még rosszabb: itt egyes településeken 30 százalékot is szerzett a párt. A német Der Spiegel információi szerint itt ráadásul már nem is az NPD, hanem a vele szimpatizáló militáns fasiszta egyesületek végzik a toborzómunkát.