Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

'Konkretizálódik' a Bukarest-Washington-London-tengely

2005.12.08. 12:24
Kapcsolódó cikkek (1)
Lelkesen üdvözlik a román lapok a Washington és Bukarest között bimbódzó katonai kapcsolatokat. Rice amerikai külügyminiszter Romániát nemcsak barátnak, hanem bajtársnak is nevezte.

Washington-London-Bukarest tengely konkretizálódik - írja a román internetes hírportál, a ziar.com azt követően, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és román partnerei aláírták Bukarestben azt a megállapodást, amely szerint az USA állandó katonai bázisokat létesíthet délkeleti szomszédunknál.

Rice az egyezmény kapcsán hangsúlyozta, hogy Bukarest nemcsak barátja Amerikának, hanem harcostársa is Irakban, Afganisztánban és a Balkánon. A mostani egyezmény nyomán a román lapok azt hangsúlyozzák, hogy a Duna-delta, illetve a Fekete-tenger román partvidéke sokkal biztonságosabb lesz az eddiginél. Az amerikai katonapolitika átalakulása, az USA világban betöltött szerepének módosulása Romániát is érinti - fogalmaztak bukaresti politikusok a bázisokról szóló szerződés kapcsán.

Levegő, föld, víz

Theodor Melescanu, a román szenátus alelnöke például azt emelte ki, hogy a Romániában állomásozó amerikai erők létszáma nem lesz nagy, viszont a regionális konfliktusok esetén gyorsan tudnak majd reagálni az itt lévő haderők. Bukaresti források szerint légi, haditengerészeti és szárazföldi csapatok támaszpontjai lesznek a romániai amerikai bázisok.

A Romániába települő amerikai katonák száma egyébként tényleg nem lesz nagy: mindössze 1500 emberről van szó. Közülük csak százan lesznek állandóan délkeleti szomszédunknál, a többiek hathavonta cserélődnek majd. Az amerikaiak rendelkezésére bocsátják a románok a most aláírt egyezmény értelmében a Mihail Kogalniceanu légibázist, a Babadag kiképzőbázist és a Cincu és Smardan nevű kiképzőzónákat. (A zónákat az különbözteti meg a bázisoktól, hogy ott nem állandó személyzet tartózkodik majd.)

Nincsenek titkos román börtönök

Rice külügyminiszter bukaresti látogatásakor kevésbé szívderítő ügyek is napirendre kerültek. Bár az amerikai politikus nem volt hajlandó nyilatkozni a titkos CIA-börtönökről, a román államelnök, Traian Basescu kitért a problémára. A román politikus kategorikusan cáfolta - az Adevarul bukaresti lap tudósítása szerint -, hogy országában titkos CIA-börtönök működnének, vagy működtek volna. Ennek megfelelően a foglyok kínzásának még a gondolatát is kizárta Basescu.

A román államfő kijelentette: bármilyen nemzetközi ellenőrző szervezetet fogadnak, és Románia bármelyik pontját felkereshetik az ellenőrök, hogy meggyőződhessenek a cáfolat igazságáról. Basescu szerint a vádaskodóknak kellene alátámasztaniuk érvelésüket, és nem össze-vissza beszélniük mindenféle CIA-gépekről és börtönökről.