Egy dezertőr tudós szerint Iraknak vannak tömegpusztító fegyverei

2003.02.18. 16:49
Irak az ENSZ kilencvenes években folytatott fegyverzetellenőrzései alatt is folytatta vegyi és biológiai fegyverprogramját - jelentette ki egy emigráns iraki tudós. Véleménye szerint Huszein a mai napig rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, atomprogramját azonban leállította.
Atomprogramját leállította ugyan, vegyi fegyvereket azonban még a kilencvenes években is gyártott Irak - jelentette ki egy iraki emigráns tudós egy fülöp-szigeteki konferencián. "A vegyi és biológiai fegyverek viszonylag könnyen előállíthatók, Irak pedig rendelkezett olyan mozgó laboratóriumokkal, amelyek könnyen rejtve maradhatnak az ENSZ fegyverzetellenőrei elől" - mondta el Huszain al-Sahrisztani.

Föld alatt rejtegetik a fegyvereket

Az iraki fegyverkészletek egy részét földalatti tárolókban és alagutakban tartják - mondta. Mindezek ellenére a tudós szerint Irak nem rendelkezik megfelelő hordozóeszközökkel a fegyverek célba juttatásához. Al-Sahrisztanit 1979-ben bebörtönözték, mert nem volt hajlandó részt venni Irak atomprogramjában. A tudós az 1991-es öbölháborút követő zűrzavaros időszakban megszökött a fogságból, és külföldre távozott. Jelenleg a nagy-britanniai székhelyű Iraki Menekültsegélyező Tanácsot vezeti.

Az iraki fegyverkezési programmal kapcsolatos ismereteit olyan, az iraki fegyverkezési programokban részt vett tudósoktól szerezte, akik később szintén külföldre menekültek. Tudomása szerint Huszein diktatúrája a 90-es években, az ENSZ akkori fegyverzetellenőrzései alatt is folytatta vegyi és biológiai fegyverkezési programját.

Huszein leginkább Irakra veszélyes

Az országban elérhető az összes szükséges alapanyag, s Iraknak készletei is maradtak a fegyverekből - tette hozzá. Al-Sahrisztani szerint Szaddám Huszein inkább saját országának lakosságára nézve veszélyes, mint már országok biztonságára. Az iraki elnök a 80-as években és 1991-ben is vegyi fegyvert vetett be belső lázadások leverésére.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!



  • Eladnék
  • Bankszámla