Irak fejlett tömegpusztító fegyvereken dolgozott?

2003.02.23. 14:01
Kétfajta halálos vegyi anyagot keverő tömegpusztító fegyvereket fejlesztett Irak. Az esetről beszámoló dezertőr vadászpilótát kiképezték a fegyver használatára. Ha állításai igaznak bizonyulnak, bizonyíthatják az iraki tömegpusztító fegyverprogramokról szóló feltételezéseket - véli az ENSZ egy volt fegyverzetellenőre.
Irak fejlettebb vegyi robbanótölteteket dolgozott ki, mint amilyenekről az ENSZ ellenőreinek korábban tudomásuk volt - nyilatkozta az iraki légierő egy dezertált tisztje a Sunday Telegraphnak.

Tavaly is fejlesztették a tömegpusztító fegyvereket

Kattintson a nagyításhoz! Bagdad még akkor is folytatta vegyifegyver-fejlesztési programját, amikor ő már elhagyta az országot - mondta el a neve elhallgatását kérő, tavalyi menekülése óta Jordániában élő iraki tiszt a lapnak. Irak hivatalosan azt hangoztatja, hogy az öbölháború után ilyen fejlesztések már nem folytak az országban.

Gombnyomásra keveredtek a mérgező anyagok

A tisztet elmondása szerint személyesen is kiképezték a korszerű, kettős hatóanyagú töltetek kezelésére. A bombák a robbanás előtti pillanatokban elegyítenek két, egyenként is halálos méreganyagot, így érik el a lehető legnagyobb pusztító hatást.

Az iraki tiszt leírása szerint a bomba egyik részébe fekete, a másikba sárgás folyékony elegyet töltenek, és a pilótáknak a kioldás előtt, a cél felett egy kapcsolóval kell kinyitniuk a két tartályt elválasztó reteszt. A dezertőr iraki harci pilóta szerint kétféle, hasonló elven működő vegyi bombát is kifejlesztettek az utóbbi időben Irakban.

Döntő bizonyíték

A fegyverzetellenőrök a lehető leghamarabb beszélni akarnak a lapnak nyilatkozó tiszttel - írja a Sunday Telegraph. Ha az elmondottak igazolást nyernek, az "nagyon nagy felfedezés lenne", mert bizonyítaná, hogy Irak folytatta új vegyifegyver-típusok kifejlesztését - mondta el az ellenőrző testület egyik volt tagja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét