Sára, Márió
2 °C
6 °C

Blair tagadja, hogy szivárogtatott

2003.07.22. 15:53
A brit miniszterelnöki hivatalt vádolják védelmi minisztériumi tisztviselők David Kelly lebuktatásával. Blair "nyomatékosan nem engedélyezte" a fegyverszakértő megnevezését. A brit média szerint a BBC titkosszolgálati csalásokról szóló vitatott riportjának forrása a lebukás miatt lett öngyilkos.
"Nyomatékosan nem engedélyeztem David Kelly nevének kiszivárogtatását" - jelentette ki a Hong Kongból Sanghajba tartó Tony Blair brit újságíróknak. Jogosnak nevezte azonban, hogy vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, ki lehetett a BBC az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos hírszerzési adatok feltúrbózásáról írt "hamis" riport forrása.

Ki szivárogtatott?

Szakadás a BBC élén?
Megosztotta a BBC kormányzótanácsát az, ahogy a közszolgálati médium a Kelly-ügyet kezelte - írja a Times. A londoni napilap értesülései szerint a 11 tagú testületben többen is úgy érzik, nem kaptak minden részletre kiterjedő tájékoztatást a BBC-től Andrew Gilligan vitatott riportjával, illetve annak forrásával kapcsolatban. A lap értesülése szerint az egyik tanácstag "vésztanácskozás" összehívását kérte.

A BBC tagadja, hogy a testület megosztott lenne. A hírügynökség közleménye szerint a kormányzótanács folyamatos és teljes tájékoztatást kappott, az Andrew Gilligan riportját megvédő nyilatkozatukat egyhangúlag fogadták el. A közlemény szerint szó sincs vésztanácskozásról.

Kelly öngyilkossága a brit média nagy része szerint egyenes következménye annak, hogy kiderült, ő volt Andrew Gilligan riportjának forrása. Maga a szakértő keddi parlamenti meghallgatásán még tagadta ezt, a BBC azonban halála után három nappal elismerte.

Kelly nevét valószínűleg a védelmi minisztérium szivárogtatta ki. A fegyverszakértőt a Times, a Financial Times és a Guardian nevezte meg elsőként a vitatott riport forrásaként június 8-án. Egy nappal azután, hogy Geoffry Hoon védelmi miniszter a BBC kormányzótanácsához (a magyar közszolgálati médiumok kuratóriumához hasonló felügyeletéhez) címzett levelében Kellyt nevezte meg forrásaként.

Blairék is biztosak voltak

A Times ugyanakkor azt is írta, hogy a miniszterelnöki hivatal is "99 százalékig biztos" a forrás személyében.

A Guardian megkeresésére a védelmi minisztérium nem kívánt nyilatkozni arról, ki adott felhatalmazást Kelly lebuktatására. Az Independentnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő védelmi minisztériumi források ugyanakkor Blairre mutatnak.

Ujjal mutogatnak

Hiába állítja a brit miniszterelnök, hogy nem adott utasítást Kelly megnevezésére, a név nélkül nyilatkozók szerint a miniszterelnöki hivatal felülbírálta a védelmi minisztérium Kelly nevének elhallgatását kérő munkatársait.

Az Independent forrásai szerint a minisztériumban komoly vita folyt Kellyről. A fegyverszakértő együttműködött a BBC riportjával kapcsolatos vizsgálatban, cserébe anonimitást kért. A név nélküli nyilatkozók szerint az egyeztetéseken Allister Campbell, Blair sajtótitkára is részt vett.

Ezt a lap megkeresésére a miniszterelnöki hivatal is elismerte, hozzátéve azonban, hogy a döntéseket a védelmi minisztérium hozta. A minisztériumi munkatársak szerint szivárogtatni azonban a miniszterelnöki hivatal szivárogtatott.