Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Százezrek pusztulhatnak el tíz éven belül

2005.06.22. 14:30
Pesszimista jövőképet vázoltak fel a világ fegyverkezési szakértői. Az amerikai kongresszus számára készített felmérésük szerint tíz év múlva öt újabb állam rendelkezhet atomfegyverrel. A szakértők valószínűbbnek tartják azt, hogy tíz éven belül tömegpusztító fegyvert vessenek be, mint azt, hogy a világ megússza a pusztítást.

Hetven százalék az esélye annak, hogy tíz éven belül tömegpusztító fegyvereket vetnek be a világban, derült ki egy, az amerikai kongresszus felkérésére készült kutatásból. A több mint nyolcvan szakértőt megkérdező vizsgálat megállapításai szerint öt éven belül egy-két ország válhat atomhatalommá, tíz év múlva öt állammal nőhet az atomfegyverrel rendelkező országok száma, írja a CNN.

Piszkos bombával támadhatnak

A felmérés szerint a legnagyobb veszélyt a nemzetközi terrorizmus jelenti. A szakértők szerint elsősorban radiológiai fegyverektől, az úgynevezett piszkos bombáktól kell tartani. A radioaktív hulladékkal megpakolt hagyományos robbanószerkezetet a terroristák is könnyen összeszerelhetik a feketepiacon beszerezhető nukleáris hulladékból.

A második legvalószínűbb a vegyi fegyverekkel elkövetett támadás, ezt követi a biológiai hadviselés. A hagyományos atomtámadás a legkevésbé valószínű a szakértők szerint, jelentette a CNN.

A felmérésben nyilatkozók - köztük Norman Schwarzkopf tábornok, az első öbölháború parancsnoka; David Kay, az iraki fegyverzetellenőrzési csoport vezetője és James Woolsey, a CIA volt igazgatója - úgy becsülték, hogy öt éven belül is legalább ötven százalék esély van egy tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadásra. A valószínűség tíz évre vetítve hetven százalék.

A bukás pusztulást jelent

A felmérés Richard Lugar, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnökének felkérésére készült. Lugar a Szovjetunió 1991-es széthullása után egykori demokrata szenátortársával, Sam Nunn-nal közösen indított útjára egy pártoktól független kezdeményezést a világban fellelhető radioaktív anyagok ellenőrzésére.

A mostani felméréshez készült előszavában Lugar úgy véli, a kezdeményezés sikerei bizonyítják, hogy "rendkívüli nemzetközi kapcsolatokkal" sokat lehet tenni a kockázatok mérséklésére. Ha azonban a tömegpusztító fegyverek gyártásához használt anyagok piacának ellenőrzésébe csak egy apró hiba is csúszik, "elégedetlenkedő csoportok kezébe kerülhetnek atomfegyverek". "Ha elbukunk, minden veszélybe kerül" - nyilatkozta a CNN-nek Lugar.