Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Feltámasztotta volna fegyverprogramját Szaddám

2004.09.17. 15:12
Alkalmas időpontban feltámasztotta volna tiltott fegyverprogramjait Szaddám Huszein, állapíthatja meg összegző jelentésben az amerikai fegyverzetellenőrök vezetője. A háború előtti amerikai értesüléseket "szinte teljes egészében hibásnak" tartó, januárban lemondott David Kayt váltó Charles Duelfer is elismerte, hogy Irakban nyoma sincs tömegpusztító fegyvereknek.
Ha tömegpusztító fegyverei nem is voltak, fegyvergyártása újraindítására készült Szaddám Huszein. Várhatóan ezt állapítja meg összegző jelentésében Charles Duelfer, az amerikai fegyverzetellenőrök vezetője. Duelfer januárban vette át a csoport vezetését a lemondott David Kay helyett. Kay szerint az amerikai titkosszolgálatok háború előtti értesülései "majdnem teljes egészükben hibásak voltak", lemondását a tömegpusztító fegyverek hiányával indokolta.

Titkos programok

A hónap végére elkészülő titkos jelentés részleteiről tájékozódó AP értesülései szerint Duelfer sem talált tömegpusztító fegyverekre utaló nyomokat. Vizsgálatai eredményeként azonban megállapította, hogy Irak a szankciókban tiltott pilóta nélküli repülőgépek gyártásán dolgozott, és készült tömegpusztítófegyver-programja újraindítására is.

Mindazonáltal, ha a jelentés még a novemberi választások előtt nyilvánosságra kerül, a demokraták Bush kritizálására használhatják, véli az AP. John Kerry kampánya legutóbbi állomásán bírálta Bush iraki politikáját, ugyanakkor elismerte, hogy még akkor is megszavazta volna a háborút, ha tudja, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei.

A CIA-t vádolják

A hírszerzés háború előtti teljesítményét már a szenátus is bírálta. A felsőház republikánus vezetésű titkosszolgálati bizottságának júliusi megállapításai szerint a CIA kulcsfontosságú értesüléseket tartott vissza a többi hírszerző szervtől, és elmulasztotta aggályai megfogalmazását a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó vitatott jelentésekkel kapcsolatban. A határozat megszövegezése szerint így a titkosszolgálat tehető felelőssé azért, hogy Bush és külügyminisztere, Colin Powell hamis érvekkel támasztotta alá a háborút.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!