Deszant északon, erősítés délen

2003.03.27. 04:25
Harmincezres erősítést indított útnak a Perzsa-öböl térségébe a Pentagon. Az eredetileg az északi frontra szánt 4. gyalogsági hadosztály feladata a jövőben Dél-Irak "pacifikálása" és az utánpótlási útvonalak biztosítása lesz. Ennek ellenére mégis megnyílhat az északi front, a kurd ellenőrzésű területeken ezer amerikai ejtőernyős landolt.
Harmincezer fősnél is nagyobb erősítést indított útnak a Perzsa-öböl térségébe az Egyesült Államok hadserege szerdán - jelentette a Times című londoni napilap. Az amerikaiak mintegy ezer ejtőernyős katona bevetésével Észak-Irak kurd ellenőrzésű területein feltehetően megnyitották a régóta tervezett északi frontot is.

Megnyilhat az északi front

A hírtelevíziók jelentéseiből csütörtök hajnalban csak annyi derült ki, hogy a 173. légiszállítású dandár katonái elkezdték egy meg nem nevezett észak-iraki repülőtér felkészítését a nehézfegyverzetet - tankokat, páncélozott szállító járműveket - szállító C-17-es szállítógépek fogadására.

Tanktámadás Bászránál

Az erősítéseket az irakiak a vártnál keményebb ellenállása is indokolhatja. Bár Bászrában egyes jelentések szerint Huszein-ellenes lázadás tört ki, a dél-iraki városban állomásozó iraki csapatok 120 tankja az este folyamán kitörést kísérelt meg a brit tengerészgyalogos ellenőrzése alatt álló Faó-félsziget irányába. A tankoszlopot amerikai harcigépek támadták, a CNN jelentése szerint nagyrészt meg is semmisítették.

Mégsem látták az ezer tankot

A Bagdadtól délre, a fővárostól mintegy száz kilométeres távolságban lévő amerikai páncélosok több helyütt is kemény ellenállásba ütköztek, utánpótlási útvonalaikon folyamatosak az iraki rajtaütések. Bár az ezer járműből álló iraki konvojról szóló hírek a Pentagon szerint "téves felderítési adatokon" alapultak, az utánpótlás akadozása még komoly problémákat okozhat az ostromra Tommy Franks főparancsnok utasítása szerint három napot rápihenő alakulatoknak.

Pacifikálni a hátországot

A Times információi szerint az utánpótlást hivatott biztosítani az eredetileg az északi frontért felelős, Törökország ellenállása miatt végül mégis Kuvaitba irányított 4. gyalogsági hadosztály. A 16 ezer fős hadosztály, a londoni lap szerint az Egyesült Államok haderejének legjobban felszerelt alakulata más hadosztályok 14 ezer katonájával kiegészítve hamarosan megindulhat a "hátország", az Eufrátesz mentén fekvő Násziríja, Nadzsaf és Karbala "pacifikálására".

Az iraki ellenállás, valamint a felszabadítókat ünneplő lakosság elmaradása tehát megváltoztatta az amerikaiak villámháborús taktikáját, és egyre nagyobb méretű haderőt köt le az ország déli részében.  • Hírek
  • Hírek