Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jaruzelski tanúskodik II. János Pál mellett

2006.01.11. 13:43
Lengyelország utolsó kommunista diktátora is tanúskodik II. János Pál boldoggá avatási perében. A puccsal hatalomra került tábornoknak a pápa csodatételeit kell igazolnia.

Tanúskodni fog II. János Pál boldoggá avatási perében Wojcieh Jaruzelski tábornok, Lengyelország utolsó diktátora, értesült a Rzeczpospolita című napilap. "Honnan tudják" - válaszolta megdöbbenten a lap érdeklődésére Jaruzelski, aki nem kívánt részleteket elárulni szerepéről. A boldoggá avatási perben a tanúknak II. János Pál egy csodatételét kell igazolniuk.

Jaruzelski a Szolidaritás 1981-es gdański megmozdulásai után, a szovjet megszállást elkerülendő végrehajtott puccsal került hatalomra. Első intézkedéseként szükségállapotot rendelt el.

Bár II. János Pál vehemensen támadta a kommunista diktatúrákat, Jaruzelskivel többször is tárgyalt. 1983-as és 1987-es lengyelországi látogatásán is megbeszéléseket tartottak. A legfontosabb tárgyalásra 1983 júniusában került sor, amikor még érvényben volt a szükségállapot. Bár a rendkívüli intézkedéseket enyhítették, még sok politikai fogoly volt a börtönökben.

II. János Pál fogadta Jaruzelskit azután is, hogy a tábornok távozott a politikai színtérről: egyszer Lengyelországban és kétszer a Vatikánban.

Decemberben tanúvallomást tett a boldoggá avatási perben Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök is. A kihallgatás a varsói elnöki palotában zajlott le, három nappal Kwasniewski második hivatali időszakának lejárta előtt. A tanúvallomásra Varsóba utazott Tadeusz Pieronek püspök, a krakkói boldoggá avatási törvényszék elnöke. Semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra.