Boglárka
19 °C
35 °C

Wolfowitz: Magyarország kétévszázados partnerünk

2003.10.13. 17:07
A Pentagon háborúpárti főideológusa Kovács Mihály ezredes példájával támasztotta alá az örök magyar-amerikai partnerséget.
"A szabadság szeretete és a béke iránti elkötelezettség még szorosabbra fogja kovácsolni" a már "több mint kétszáz éves múltra visszatekintő" magyar-amerikai kapcsolatokat - jelentette ki Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszter-helyettes New Yorkban. A Bush-kormányzat háborúpárti ideológuscsapatának egyik alaptagja Michael Kovats de Fabricy (Kovács Mihály) ezredes példájából kiindulva dicsőítette az amerikai-magyar katonai együttműködést is.

Az 1777-ben az Egyesült Államokba érkező huszár, Kovács az amerikai függetlenségi háború charlestoni ütközetében vesztette életét 1779-ben - írja a New York Jewish Times. Az ezredes emlékére szombaton avattak szobrot a washingtoni magyar nagykövetségnél.

A történelmi példabeszédekben szívesen elmerülő főideológus szerint Kovács és további száznegyven magyar származású katona halála a britek elleni háborúban bizonyítja, hogy a két ország már több, mint két évszázada "partner a szabadságban". Ez, mint mondta, most Irakban, Afganisztánban és a Balkánon nyilvánul meg, ahol magyar és amerikai "együtt tart fent békét, véd emberi jogot és segít elő nemzetközi együttműködést".

Wolfowitz emellett elismerően beszélt a "magyar, illetve magyar származású" Nobel-díjasokról, illetve Magyarország a berlini fal ledöntésében játszott szerepéről is. Az ünnepségen Magyarországot Simonyi András nagykövet mellett Juhász Ferenc védelmi miniszter is képviselte.