Benedek
-5 °C
5 °C

„Mintha egy teljes hadosztályt vesztettünk volna”

2006.02.01. 12:02
"A sajtós népek fontosabbak a katonáknál" - vélik az amerikai katonák. Igazuk lehet, az amerikai sajtó három napja egy újságíró sérülésével van elfoglalva.

Felháborodást váltott ki az Irakban szolgáló amerikai katonák körében, ahogy az amerikai média Bob Woodruff, az ABC újságírójának sérülését kezeli. Az ABC nemrégiben választotta ki Woodruffot híradója egyik műsorvezetőjének, így a sérülése körüli felhajtás sztárstátusának is betudható. Az újságírót egy útszéli, házilagos bomba sebesítette meg az iraki Bakubában.

Fontosabb a sajtós népség

Sérülése óta folyamatosan címlapon foglalkoznak állapotával a lapok, a tévés hírműsorok pedig hosszú, filmes beszámolókat sugároztak az esetről. "Olyan, mintha mondjuk a teljes 1. tengerészgyalogos hadosztály (mintegy 16 000 katona) veszett volna oda" - írta emailjében egy akubában szolgáló amerikai tiszt a UPI hírügynökségnek.

Az iraki hadműveletek 2003 márciusi kezdete óta 2242 amerikai katona vesztette életét, hatvan százalékuk útszéli, házilagos bombák robbanásában. Az imporvizált bombák 9200 katonát sebesítettek meg, ezzel szemben golyó ütötte sebbel csupán ezret kezeltek.

"Úgy tűnik, a sajtós népség fontosabb, mint a katonák" - nyilatkozta a UPI-nak egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonatiszt is. "Kicsit frusztráló, hogy egy mindennapos eseményt így túldramatizálnak. Ilyen robbantások naponta legalább egy amerikai és tíz iraki katona, illetve rendőr életét követelik. Az iraki áldozatokról az újságjelentések gyakorta említést sem tesznek" - panaszkodott a már idézett bakubai tiszt is.

Bőrükön érezték az eseményeket

A UPI tudósítója önkritiuksan elismerte, hogy ő maga sem foglalkozott eddig azzal a tábori kórházzal, ahol Woodruffot ápolták, és amiről emiatt az ABC hosszú dokumentumriportot forgatott a napokban. Pedig maga is járt ott, interjúzott is, de a történet "nem illett bele a hírfolyamba".

Woodruff esete általános következtetések levonására is alkalmas, vélekedett Kathryn Montgomery, az Amerika Egyetem kommunikáció szakának tanára. "Ezek a tudósítások felhívják a figyelmet azokra a dolgokra, amik álralában kimaradnak a hírekből" - mondta. Szerinte Woodruff esete azért lett túltudósítva, mert az újságíróknak a katonákkal nincs személyes kapcsolatuk, kollégájuk sorsán azonban megérezhették az eseményeket.

Pedig összességében az újságírók jóval nagyobb biztonságban vannak mint a katonák, igaz, 2003 márciusa óta így is 61-en vesztették életüket Irakban. Többségükben helyi arab újságírók, akik halála nem kapott túl nagy nyilvánosságot. Ráadásul az újságírók önként mennek Irakba és csak rövid időt töltenek az országban, szemben a 9-12 hónapra odavezényelt katonákkal, írja a UPI.