Béla
12 °C
27 °C

Washingtonban hazudozónak tartották Blixet

2004.04.18. 17:52
Az USA már két hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indokot keresett Irak megtámadására, állítja a Nixon elnököt megbuktató Bob Woodward, a The Washington Post szerkesztőségi vezetője. A CIA igazgatója javasolta, hogy a tömegpusztító fegyvereket helyezzék a háború indoklásának középpontjába, mert az "bombabiztos gólhelyzet".
Az amerikai kormány már két hónappal a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után megkezdte az Irak elleni háború tervének kidolgozását, állítja új könyvében Bob Woodward amerikai sztárriporter.

Bob Woodward, a leghíresebb újságíró
A The Washington Post szerkesztőségi vezetője az egyik leghíresebb amerikai újságíró. A hetvenes években ő és kollégája, Carl Bernstein robbantotta ki a Watergate-botrányt, amely végül Richard Nixon elnök bukásához vezetett.

Az afganisztáni kiadások mögé

A The Washington Post a hét végén részleteket közölt a Pulitzer-díjas újságíró Támadási terv című könyvéből. Az elnök Woodward szerint 2001 novemberében utasította Donald Rumsfeld védelmi minisztert, hogy tárcája dolgozzon ki titkos haditervet Irak ellen. Öt héttel később Tommy Franks tábornok, a Perzsa-öböl térségéért felelős középső parancsnokság akkori vezetője az elnök elé terjesztette az első részletes haditervet.

A sajtónak azt mondták, hogy Afganisztánról esett szó találkozójukon. Woodward azt is tudni véli, hogy az Irak elleni háború előkészületeinek pénzelését más tételek, így például a jóváhagyott afganisztáni kiadások mögé rejtették.

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan elismerte, hogy minden eshetőséggel számolva már korán fontolóra vették a katonai fellépés lehetőségét. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó vasárnapi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az elnök tudni akarta a lehetőségeket Irak tekintetében, miután az afganisztáni helyzet kezdett megnyugodni.

Egyszerűen hazudozónak

Woodward szerint Bush elnök 2003 január elején, texasi birtokán tartott megbeszélésen szánta rá magát végleg Irak megtámadására, mivel úgy ítélte meg, hogy az ENSZ képtelen nyomást gyakorolni a bagdadi rezsimre. Az elnök környezetében a fegyverzetellenőrök vezetőjét, Hans Blix svéd diplomatát többen is egyszerűen hazudozónak tartották. A katonai tervezés ekkor már egy éve folyt, noha az elnök közben diplomáciai megoldást keresett a világszervezet keretein belül az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette állítólagos veszély elhárítására, a bagdadi rezsim lefegyverzésére.

George Tenet, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója volt az, aki azt javasolta az elnöknek, hogy a tömegpusztító fegyverekre hegyezze ki az Irak elleni háború indoklását. "Ez bombabiztos gólhelyzet" - mondta Tenet 2002 decemberében az elnöknek Woodward könyve szerint.