Ágnes
-5 °C
2 °C

Megint atomtámadástól tartanak az amerikaiak

2008.04.17. 10:22
"Vágyálom azt gondolni, hogy húsz éven belül nem követnek el atomtámadást az Egyesült Államok ellen" - jelentették ki a téma szakértői washingtoni kongresszusi meghallgatásukon. A tudósok egy Washington elleni támadás esetén százezer, egy New Yorkot érő esetén nyolcszázezer halottal számolnak.

Ha a Fehér Ház szomszédságában robbantanának fel egy tíz kilotonnás atombombát, nagyjából százezren vesztenék életüket az amerikai fővárosban. A város központjában egy három kilométer átmérőjű körben szinte minden épület megsemmisülne - itt találhatóak az amerikai kormányzati szervek központjai is.

"[Az atomtámadás] elkerülhetetlen" - jelentette ki kongresszusi meghallgatásán Cham E. Dallas, a Georgiai Egyetem Egészségmenedzsment és tömegpusztító Fegyverek Elleni Védekezés Intézetének vezetője. "Vágyálom azt gondolni, hogy ez nem következik be húsz éven belül" - idézi mondandóját a Washington Times.

Hasonlóan borúlátó volt Ashton B. Carter, a Harvard Megelőző Védelmi Projektjének társigazgatója is. Szerinte ugyan nem lehet meghatározni, mekkora az esélye egy nukleáris terrortámadásnak, de Észak-Korea és Irán fegyverkezése miatt "minden bizonnyal nagyobb, mint öt éve volt".

A kongresszusi meghallgatáson egy Washington elleni atomtámadást modelleztek. Ezek szerint a hirosímaival megegyező erejű bomba a földközelben robbantva kisebb pusztítást végezne, mint amilyet Hirosímában tapasztaltak, de még így is százezer halottja és ennél is több sérültje lenne a támadásnak. Ha pedig egy Washingtonnál sűrűbben lakott város - New York, Chicago - központjában robbantanának, a halálos áldozatok száma a nyolcszázezret is elérhetné, írja a Washington Times.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!