Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint atomtámadástól tartanak az amerikaiak

2008.04.17. 10:22
"Vágyálom azt gondolni, hogy húsz éven belül nem követnek el atomtámadást az Egyesült Államok ellen" - jelentették ki a téma szakértői washingtoni kongresszusi meghallgatásukon. A tudósok egy Washington elleni támadás esetén százezer, egy New Yorkot érő esetén nyolcszázezer halottal számolnak.

Ha a Fehér Ház szomszédságában robbantanának fel egy tíz kilotonnás atombombát, nagyjából százezren vesztenék életüket az amerikai fővárosban. A város központjában egy három kilométer átmérőjű körben szinte minden épület megsemmisülne - itt találhatóak az amerikai kormányzati szervek központjai is.

"[Az atomtámadás] elkerülhetetlen" - jelentette ki kongresszusi meghallgatásán Cham E. Dallas, a Georgiai Egyetem Egészségmenedzsment és tömegpusztító Fegyverek Elleni Védekezés Intézetének vezetője. "Vágyálom azt gondolni, hogy ez nem következik be húsz éven belül" - idézi mondandóját a Washington Times.

Hasonlóan borúlátó volt Ashton B. Carter, a Harvard Megelőző Védelmi Projektjének társigazgatója is. Szerinte ugyan nem lehet meghatározni, mekkora az esélye egy nukleáris terrortámadásnak, de Észak-Korea és Irán fegyverkezése miatt "minden bizonnyal nagyobb, mint öt éve volt".

A kongresszusi meghallgatáson egy Washington elleni atomtámadást modelleztek. Ezek szerint a hirosímaival megegyező erejű bomba a földközelben robbantva kisebb pusztítást végezne, mint amilyet Hirosímában tapasztaltak, de még így is százezer halottja és ennél is több sérültje lenne a támadásnak. Ha pedig egy Washingtonnál sűrűbben lakott város - New York, Chicago - központjában robbantanának, a halálos áldozatok száma a nyolcszázezret is elérhetné, írja a Washington Times.